Witam,
2 lata temu uległam poważnemu wypadkowi samochodowemu, odnosząc rozległe obrażenia. Przez długi czas pozostawiałam na zwolnieniu chorobowym, następnie świadczeniach rehabilitacyjnych i rencie. Zwróciłam się do ubezpieczyciela sprawcy wypadku o wypłatę zadośćuczynienia i proces ten trwa do dziś. Po utracie pracy nie otrzymałam z zakładu pracy 3miesięcznej odprawy, ponieważ zwolniono mnie na podstawie art. 53 pkt b KP, uznając mnie za niezdolną do pracy - przebywałam wówczas na świadczeniu rehabilitacyjnym. Z tego powodu zwróciłam się do ubezpieczyciela sprawcy wypadku o zadośćuczynienie mojej szkodzie i wypłatę równowartości należnej przysługującej mi po 30 latach odprawy ustawowej, którą utraciłam na skutek wypadku (gdybym nie uległa wypadkowi komunikacyjnemu, nadal posiadałabym zatrudnienie, a odchodząc z firmy miałabym prawo do 3miesięcznej odprawy ustawowej). Ubezpieczyciel, po otrzymaniu ode mnie wymaganych dokumentów ( np. odmowna odpowiedź od mojego byłego pracodawcy na mój wniosek o odprawę) wypłacił mi 2miesięczną odprawę, uznając ją za zasadną. Odprawy za 3 miesiąc nie wypłacono mi, ponieważ w tym czasie przeszłam na rentę z tytułu niezdolności do pracy i otrzymałam z byłego zakładu pracy odprawę rentową - którą ubezpieczyciel "podciągnął" pod trzecią ratę za odprawę z tytułu utraty pracy. Po kilku miesiącach starań o wypłatę pieniędzy za trzeci miesiąc, ubezpieczyciel w odpowiedzi zażądał zwrotu wypłaconej mi kwoty za rekompensatę utraconej dwumiesięcznej odprawy.
PYTANIE:
czy mam obowiązek zwrotu wypłaconego mi przez ubezpieczyciela roszczenia, uznanego wcześniej przez niego za zasadne?
Jakie inne roszczenia przysługują mi w związku z utratą pracy, spowodowaną wypadkiem samochodowym? - obecnie nie posiadam żadnych dochodów, gdyż ZUS wstrzymał wypłatę renty, a stan zdrowia nie pozwala mi na podjęcie pracy.
Z góry dziękuję za odpowiedź i proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Marianna.