dziewczyna_lasu Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 4 stycznia w drodze do pracy poślizgnęłam się na oblodzonej powierzchni (droga wewnętrzna należąca do terenu szkoły) to jedyna trasa prowadząca do mojego zakładu pracy. Zarządcą budynku w którym pracuję jest szkoła. Ręka w gipsie i nie wiadomo na jak długo. Mam świadków. W pracy sporządzono protokół powypadkowy. Znalazłam w Dzienniku Gazety Prawnej informację-urywek: Gdy nieruchomość ma kilku współwłaścicieli, to ten obowiązek obciąża ich solidarnie. Oprócz właścicieli budynku za odśnieżanie odpowiadają również użytkownicy wieczyści, jednostki organizacyjne, zarządcy oraz inni użytkownicy, a także inne podmioty, które nią władają.Mój zakład pracy dzierżawi pomieszczenia w budynku którego zarządcą jest szkoła na 10 lat. (czy mój zakład pracy jest tym "innym użytkownikiem"-odnoszę się do gazety prawnej). Zarządca zajmuje się odśnieżaniem dachu, również tego przejścia- i dba o to, natomiast w ten pechowy dzień trasa ta nie była zabezpieczona.Wyczytałam że mogę domagać się odszkodowania (dopiero po interwencji mojej kierowniczki posypano tą trasę piaskiem).Czy protokół powypadkowy z mojej pracy wystarczy do udowodnienia zarządcy zaniedbania?.Jak postępować, jakie są procedury?Wystarczy powiadomić pisemnie zarządcę o wypadku i już?Czy tą sprawę rozwiązać można tylko na drodze sądowej? -wyczytałam w internecie Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Jeśli kilka podmiotów jest odpowiedzialnych solidarnie za odśnieżanie chodnika to Pani jako osoba poszkodowana może wybrać sobie podmioty do których skieruje roszczenie.Obowiązek Pani pracodawcy do odśnieżania chodnika powinien wynikać z umowy dzierżawy. Roszczenia należy skierować do podmiotu odpowiedzialnego (lub ubezpieczyciela jeśli jest znany) wraz z dokumentami potwierdzającymi zaistnienie zdarzenia i rozmiar szkody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziewczyna_lasu Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Dziękuję aksedo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi