Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

zerwane ścięgno achillesa

mariusz74
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Singeros wrote:
Witam!

Mam prośbę o opinie prawników w sprawie oszacowania uszczerbku na zdrowiu przez ubezpieczyciela. W marcu tego roku zerwałem całkowicie ścięgno achillesa w prawej nodze. Trafiłem do szpitala gdzie spędziłem 11 dni w trakcie których między innymi została wykonana operacja zeszycia ścięgna. Po wyjściu ze szpitala miałem unieruchomiona noge od palców do połowy uda przez 4 tygodnie, następnie przez 3 tygodnie chodziłem w ortezie. Po opisanych 7 tygodniach zacząłem chodzić do pracy. Od prywatnego lekarza dostałem skierowanie na rehabilitacje gdzie uczęscczałem przez 5 dni. Po tym okresie złożyłem do Ubezpieczalni komplet dokumentów niezbędnych do oszacowania i wypłaty odszkodowania. Ubezpieczyciel oszacował mój uszczerbek na zdrowiu na poziomie 7%. Wg norm jakie znalazłem w przypadku uszkodzenia ścięgna achillesa są 3 grupy do których można się zakwalifikować w przypadku szacowania uszczerbku. Ja zostałem zakwalifikowany do środkowej grupy między 5 a 10 %. Normy te wyglądają następująco:
"Uszkodzenia tkanek miękkich podudzia, skóry , mięśni, naczyń, ścięgna Achillesa i innych ścięgien – w zależności od rozległości uszkodzenia oraz ograniczeń czynnościowych i innych zmian wtórnych:
a) niewielkie zmiany z ograniczeniem ruchomości do 30% .................................................. ........1-5
b) średnie zmiany z ograniczeniem ruchomości w zakresie 31-50%.............................................6-10
c) znaczne zmiany z ograniczeniem ruchomości powyżej 50%............................................... ...11-20".

Moje pytanie jest następujące, czy mam szanse na wywalczenie przyznania większego uszczerbku na zdrowiu??

• 8 lat później...
Witam. W pracy zerwałam ścięgno Achillesa - na chodach leżały kartony zostawione przez innego pracownika i potknęłam się o jeden z nich i spadłam z kilku stopni. Zdarzenie uznano jako wypadek przy pracy. Jak wygląda procedura uzyskania odszkodowania z ZUS?

Witam serdecznie,

za zerwanie ścięgna Achillesa może zostać przyznany uszczerbek w wysokości od 1 do nawet 35%. Tak więc wszystko zależy od wielu czynników takich jak sam uraz, leczenie i stan zdrowia po zakończonym leczeniu.

W przypadku wystąpienia wypadku przy pracy mamy możliwość uzyskać odszkodowanie w ZUS. Polecam lekturę naszego Vademecum uzyskania jednorazowego odszkodowania z ZUS - znajdzie tam Pani odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania po wypadku przy pracy.

Procedura uzyskania jednorazowego odszkodowania z ZUS wygląda następująco:

- po zakończonym leczeniu i uzyskaniu od Lekarza druku OL-9 składamy wniosek do ZUS o jednorazowe odszkodowanie,

- w ciągu 7 dni ZUS wysyła poszkodowanego na badanie lekarskie wykonane przez lekarza orzecznika,

- po otrzymaniu orzeczenia mamy 2 tygodnie na odwołanie (jeśli nie zgadzamy się z wyliczonym uszczerbkiem),

- ZUS powinien wydać decyzję do 2 tygodni od otrzymania orzeczenia lekarskiego.

- od chwili wydania decyzji ZUS ma 30 dni na wypłatę świadczenia.

Życzę powodzenia w uzyskaniu świadczenia oraz dużo zdrowia. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez wysłanie zgłoszenia albo wiadomość na forum.

Pozdrawiam,

Izabela

• 2 miesiące temu...

Witam!

Dostałem decyzję z Allianz w sprawie odszkodowania za całkowite zerwanie ścięgna Achillesa. Decyzją otrzymałem za wypadek 288 zł.

Poniżej podaję moje warunki ubezpieczenia:

- grupowe ubezpieczenie na życie Allianz Rodzina

- suma ubezpieczenia 12000,00 zł

- z tabelki odczytałem, że za trwały uszczerbek na zdrowiu ubezpieczonego w następstwie wypadku- system świadczeń proporcjonalnych: wysokość świadczenia- 480 zł za 1% uszczerbku.

Zakończyłem już rehabilitację, chodzę normalnie, ale nie mogę stanąć na palcach.

W decyzji nie ma nic o stwierdzeniu uszczerbku na zdrowiu ani o żadnych procentach.

Moje pytanie brzmi: Czy otrzymana kwota nie jest zaniżona? Bo wydaje mi się, że jest.

Jeśli tak, to co powinienem zrobić. Z góry dziękuję za porady.

Pozdrawiam,

Radek

Witam serdecznie,

w nawiązaniu do zapytania oraz przekazanych informacji ciężko stwierdzić, na jakiej podstawie Ubezpieczyciel wypłacił odszkodowanie (gdyż kwota wypłaty nie stanowi nawet połowy kwoty przyznawanej za % uszczerbku), możliwe, że ubezpieczenie zawiera klauzule dodatkowe np. koszty leczenia, opieki, zwrot za koszty leczenia. Bardziej szczegółowych informacji możemy udzielić po dokonaniu analizy zapisów polisy oraz decyzji wypłaty świadczenia.

Przy orzekaniu o stopniu doznanego uszczerbku na zdrowiu w przypadku polis indywidualnych uzależniona jest czasem od tabel uszczerbków zawartych w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia, jeśli polisa nie zawiera takiego wykazu uszczerbek powinien orzec lekarza orzecznik.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki społecznej w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu:

Uszkodzenia tkanek miękkich podudzia, uszkodzenia ścięgna Achillesa i innych ścięgien – zależnie od rozległości uszkodzenia, zaburzeń czynnościowych i zniekształceń stopy zakres uszczerbku kształtuje się w zakresie 5–20, jest jednak uzależniony od stopnia uszkodzenia oraz powikłań w postaci braku ruchomości, zgięcia stawu skokowego, utykania lub pozostałych po urazie blizn. Jeśli dokumentacja medyczna wskazuje na zakres ograniczeń - koniecznym będzie złożenie reklamacji. W przypadku, gdy kontynuuje Pan leczenie powypadkowe, można złożyć wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy z dalszą dok. medyczną.

Może się Pan również zapoznać z publikacją

https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/uszczerbek-na-zdrowiu-a-dochodzenie-roszczen-z-ubezpieczenia-nnw/

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Marta Sordon

Campter Odszkodowania

tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania