mariusz74 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Witam serdecznie. Mam do Państwa pytanie.Zerwałem ścięgno achillesa. Pracuję mam opłacane wszystkie składki zus .Czy należy mi się odszkodowanie z zus. Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 w jakich okolicznościach i gdzie doszło do tego urazu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz74 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Podczas gry w siatkówkę na sali gimnastycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 z ZUSu to na pewno nie należy się odszkodowanie.tylko ewentualnie z indywidualnego ubezpieczenia NW lub grupowego z pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz74 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 A gdyby to zdarzyło mi się w pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 jeżeli jesteś np. nauczycielem wuefu i do wypadku doszło podczas lekcji to można by to uznać za wypadek w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keri Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Singeros wrote:Witam!Mam prośbę o opinie prawników w sprawie oszacowania uszczerbku na zdrowiu przez ubezpieczyciela. W marcu tego roku zerwałem całkowicie ścięgno achillesa w prawej nodze. Trafiłem do szpitala gdzie spędziłem 11 dni w trakcie których między innymi została wykonana operacja zeszycia ścięgna. Po wyjściu ze szpitala miałem unieruchomiona noge od palców do połowy uda przez 4 tygodnie, następnie przez 3 tygodnie chodziłem w ortezie. Po opisanych 7 tygodniach zacząłem chodzić do pracy. Od prywatnego lekarza dostałem skierowanie na rehabilitacje gdzie uczęscczałem przez 5 dni. Po tym okresie złożyłem do Ubezpieczalni komplet dokumentów niezbędnych do oszacowania i wypłaty odszkodowania. Ubezpieczyciel oszacował mój uszczerbek na zdrowiu na poziomie 7%. Wg norm jakie znalazłem w przypadku uszkodzenia ścięgna achillesa są 3 grupy do których można się zakwalifikować w przypadku szacowania uszczerbku. Ja zostałem zakwalifikowany do środkowej grupy między 5 a 10 %. Normy te wyglądają następująco:"Uszkodzenia tkanek miękkich podudzia, skóry , mięśni, naczyń, ścięgna Achillesa i innych ścięgien – w zależności od rozległości uszkodzenia oraz ograniczeń czynnościowych i innych zmian wtórnych:a) niewielkie zmiany z ograniczeniem ruchomości do 30% .................................................. ........1-5b) średnie zmiany z ograniczeniem ruchomości w zakresie 31-50%.............................................6-10c) znaczne zmiany z ograniczeniem ruchomości powyżej 50%............................................... ...11-20".Moje pytanie jest następujące, czy mam szanse na wywalczenie przyznania większego uszczerbku na zdrowiu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danka Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Witam. W pracy zerwałam ścięgno Achillesa - na chodach leżały kartony zostawione przez innego pracownika i potknęłam się o jeden z nich i spadłam z kilku stopni. Zdarzenie uznano jako wypadek przy pracy. Jak wygląda procedura uzyskania odszkodowania z ZUS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Witam serdecznie, za zerwanie ścięgna Achillesa może zostać przyznany uszczerbek w wysokości od 1 do nawet 35%. Tak więc wszystko zależy od wielu czynników takich jak sam uraz, leczenie i stan zdrowia po zakończonym leczeniu. W przypadku wystąpienia wypadku przy pracy mamy możliwość uzyskać odszkodowanie w ZUS. Polecam lekturę naszego Vademecum uzyskania jednorazowego odszkodowania z ZUS - znajdzie tam Pani odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania po wypadku przy pracy. Procedura uzyskania jednorazowego odszkodowania z ZUS wygląda następująco: - po zakończonym leczeniu i uzyskaniu od Lekarza druku OL-9 składamy wniosek do ZUS o jednorazowe odszkodowanie, - w ciągu 7 dni ZUS wysyła poszkodowanego na badanie lekarskie wykonane przez lekarza orzecznika, - po otrzymaniu orzeczenia mamy 2 tygodnie na odwołanie (jeśli nie zgadzamy się z wyliczonym uszczerbkiem), - ZUS powinien wydać decyzję do 2 tygodni od otrzymania orzeczenia lekarskiego. - od chwili wydania decyzji ZUS ma 30 dni na wypłatę świadczenia. Życzę powodzenia w uzyskaniu świadczenia oraz dużo zdrowia. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez wysłanie zgłoszenia albo wiadomość na forum. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radecki Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Witam! Dostałem decyzję z Allianz w sprawie odszkodowania za całkowite zerwanie ścięgna Achillesa. Decyzją otrzymałem za wypadek 288 zł. Poniżej podaję moje warunki ubezpieczenia: - grupowe ubezpieczenie na życie Allianz Rodzina - suma ubezpieczenia 12000,00 zł - z tabelki odczytałem, że za trwały uszczerbek na zdrowiu ubezpieczonego w następstwie wypadku- system świadczeń proporcjonalnych: wysokość świadczenia- 480 zł za 1% uszczerbku. Zakończyłem już rehabilitację, chodzę normalnie, ale nie mogę stanąć na palcach. W decyzji nie ma nic o stwierdzeniu uszczerbku na zdrowiu ani o żadnych procentach. Moje pytanie brzmi: Czy otrzymana kwota nie jest zaniżona? Bo wydaje mi się, że jest. Jeśli tak, to co powinienem zrobić. Z góry dziękuję za porady. Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Sordon Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Witam serdecznie, w nawiązaniu do zapytania oraz przekazanych informacji ciężko stwierdzić, na jakiej podstawie Ubezpieczyciel wypłacił odszkodowanie (gdyż kwota wypłaty nie stanowi nawet połowy kwoty przyznawanej za % uszczerbku), możliwe, że ubezpieczenie zawiera klauzule dodatkowe np. koszty leczenia, opieki, zwrot za koszty leczenia. Bardziej szczegółowych informacji możemy udzielić po dokonaniu analizy zapisów polisy oraz decyzji wypłaty świadczenia. Przy orzekaniu o stopniu doznanego uszczerbku na zdrowiu w przypadku polis indywidualnych uzależniona jest czasem od tabel uszczerbków zawartych w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia, jeśli polisa nie zawiera takiego wykazu uszczerbek powinien orzec lekarza orzecznik. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki społecznej w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu: Uszkodzenia tkanek miękkich podudzia, uszkodzenia ścięgna Achillesa i innych ścięgien – zależnie od rozległości uszkodzenia, zaburzeń czynnościowych i zniekształceń stopy zakres uszczerbku kształtuje się w zakresie 5–20, jest jednak uzależniony od stopnia uszkodzenia oraz powikłań w postaci braku ruchomości, zgięcia stawu skokowego, utykania lub pozostałych po urazie blizn. Jeśli dokumentacja medyczna wskazuje na zakres ograniczeń - koniecznym będzie złożenie reklamacji. W przypadku, gdy kontynuuje Pan leczenie powypadkowe, można złożyć wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy z dalszą dok. medyczną. Może się Pan również zapoznać z publikacją https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/uszczerbek-na-zdrowiu-a-dochodzenie-roszczen-z-ubezpieczenia-nnw/ Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi