kkjp Posted January 19, 2011 Share Posted January 19, 2011 Witam Panstwa serdecznie. Szesc lat temu, wracajac z pracy uleglam wypadkowi. Przebiegajac przez ulice mialam zderzenie z samochodem. Chociaz okolicznosci tego zdarzenia nie sa dla mnie do tej pory jasne. W rezultacie uleglam zlamaniu kostki przysrodkowej i zostalam zoperowana tu w Irlandii. Na stale mam 2 sruby w nodze. Nigdy nie staralam sie o zadne odszkodowanie, gdyz po kroto po wypadku wuyjechalam z kraju i nie wiedzialam czy wroce tutaj. Czy jest zatem szansa by nadal ubiegac o odszkododwanie czy raczej roszczenie to si eprzedawnilo. Gdzie moglabym uzyskac porady w tej sprawie? Bede wdzieczna za wselka pomoc i informacje.Pozdrawiam seredecznie wszystkich uzytkownikow forum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted January 20, 2011 Share Posted January 20, 2011 Jeżeli dobrze rozumiem to przebiegając robiła to pani w miejscu niedozwolonym. A czy kierowca samochodu został ukarany mandatem, czy poprostu jechał przepisowo?? Jeżeli nie ma się kierowcy samochodu nic do zarzucenia to i pani roszczenia wobec niego będą niezasadne. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawnik4 Posted January 20, 2011 Share Posted January 20, 2011 kkjp wrote:Witam Panstwa serdecznie.Szesc lat temu, wracajac z pracy uleglam wypadkowi. Przebiegajac przez ulice mialam zderzenie z samochodem. Chociaz okolicznosci tego zdarzenia nie sa dla mnie do tej pory jasne. W rezultacie uleglam zlamaniu kostki przysrodkowej i zostalam zoperowana tu w Irlandii. Na stale mam 2 sruby w nodze. Nigdy nie staralam sie o zadne odszkodowanie, gdyz po kroto po wypadku wuyjechalam z kraju i nie wiedzialam czy wroce tutaj. Czy jest zatem szansa by nadal ubiegac o odszkododwanie czy raczej roszczenie to si eprzedawnilo. Gdzie moglabym uzyskac porady w tej sprawie? Bede wdzieczna za wselka pomoc i informacje.Pozdrawiam seredecznie wszystkich uzytkownikow forumW Pani sprawie zastosowanie ma zasada ryzyka, czyli ciężar odpowiedzialności cywilnoprawnej przerzucony jest na kierującego i Ubezpieczyciela. Aby uwolnić się od odpowiedzialności muszą wykazać jedną z trzech przesłanek egzoneracyjnych (wyłączających winę): siłę wyższą, wyłączną winę osoby trzeciej, wyłączną winę poszkodowanego.Biorąc pod uwagę okoliczności sprawy Ubezpieczyciel może przerzucić winę na Panią w związku z nieprawidłowym zachowaniem - decydujące będą okoliczności wypadku, zachowanie kierowcy itp.Jeśli chodzi o przedawnienie to wszystko zależy od okoliczności sprawy, wydaje się że roszczenie nie jest przedawnione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts