Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

protokół powypadkowy - odszkodowanie z zus

nutka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

8 lipca uległam wypadkowi w pracy, myjąc okno stanęłam na parapecie i wypadłam, złamałam miednicę, nadgarstek oraz potłukłam głowę, obecnie nadal przebywam na zwolnieniu lekarskim. W czwartek 8.09 otrzymałam protokół powypadkowy, w pkt. 5 napisano: Poszkodowana w trakcie wykonywania czynności służbowych, myjąc okno wypadła z niego, doznając urazu ciała. Poszkodowana do wykonywania swojej pracy, nie uzyła drabiny, urządzenia myjącego na wysięgniku teleskopowym a czynności wykonywała z poziomu parteru. Do wypadku doszło w wyniku niezachowania nalezytej staranności i koncentracji przez poszkodowaną w trakcie wykonywania czynności służbowych. Czy wobec tego mogę starać się o jednorazowe odszkodowanie z zus? Nadmieniam, że okno, które myłam znajduje się w miejscu, gdzie trudno jest rozstawić drabinę czy korzystać z wysięgnika, dlatego w taki sposób, chciałam go umyć, zupełnie nie pomyślałam, że może coś takiego się wydarzyć. Nie pamiętam momentu kiedy spadłam z okna, najprawdopodobniej zrobiło mi się słabo. Proszę o pomoc w poniedziałek musze oddać podpisany protokół, czy mogę wnieść do zapisu w pkt 5 zastrzeżenia? jakie?

1) Jeśli nie było to wyłączną przyczyną wypadku wówczas można dochodzić jednorazowego odszkodowania z ZUS za stwierdzony trwały uszczerbek na zdrowiu. Czyli chodzi tutaj czy pracawca przyczynił się do powstania wypadku- tj. czy dostarczył odpowiednich narzędzi do pracy, przeszkolił w zakresie BHP, zapoznał z ryzykiem zawodowym na danym stanowisku pracy. Wyrok S.N. z dn. 15.06.1980r. III PR 33/80 „Przyczyną zewnętrzną w rozumieniu art. 6 ustawy wypadkowej z 12.VI.1975 r. może być nawet niefortunny odruch pracownika - jego nieskoordynowane poruszenie się. Wyłączenie przyczyny zewnętrznej byłoby uzasadnione tylko wtedy, gdyby istniały podstawy do ustalenia, że wypadek pracownika został spowodowany jego schorzeniem łączącym się np. ze skłonnością do omdleń lub zakłóceń równowagi”.

2) Pracownik musi otrzymać protokół powypadkowy przez podpisaniem go przez pracodawcę tak by mógł wnieść ewentualne zastrzeżenia do protokołu powypadkowego i zespół powypadkowy wówczas musi dokonać analizy zastrzeżeń. Zastrzeżenia do protokołu powypadkowego pisze się oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Jeśli pracownik otrzymuje protokół powypadkowy bez wcześniejszego podpisu, że pracownik się z nim zapoznał i nie wniósł zastrzeżeń to w pkt 13 protokołu powypadkowego wpisuje się faktyczną datę kiedy protokół będzie weryfikowany przez pracownika i wpisuje ewentualnie uwagę „do protokołu powypadkowego wniesiono stosowne zastrzeżenia”. Zastrzeżenia dołączyć oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Natomiast gdy pracownik otrzyma protokół powypadkowy bez wcześniejszego podpisu przez pracodawcę i wniesie zastrzeżenia do protokołu powypadkowego tj. odpowiednią notkę o zastrzeżeniach i owe zastrzeżenia dołączy na oddzielnym piśmie za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii, a pracodawca owych zastrzeżeń nie uwzględni to ma prawo złożyć pozew do sądu pracy.