osmy Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Witam,ok miesiąca temu moja babcia (75lat) jadąca po za miasto, w odwiedziny do wujka miała wypadek. (bus) nie zachowując szczególnej ostrożnosći najechał na tył pojazdu w wyniku czego babcia przewróciła się i ma cięzkie złamanie przedramienia, ramienia, stawu łokciowego, liczne siniaki i potłuczenia. Przeszła operacje (drutowano jej ręke) i przebywała w szpitaku ponad 7 dni. W sprawie kierowcy wszczęto postępowanie karne. jak sprawa wygląda z ubezpieczeniem ? od kogo się ubiegać o ubezpieczenie ? od kierowcy ? oc przewoznika ? Moja babcia potrzebuje teraz obieki ponieważ nic nie jest w stanie zrobic sama mało tego, nie ma pieniędzy... wszysko idzie na leki, taksówki do szpitali wszyskie pomoco ortopedyczne. Moje pytanei brzmi czy jest możliwość ubiegać się o częsc pieniedzy z ubezpieczenia oc przewoznika i nie czekac z tym do zakonczenia leczenia? aktualnei finansowo rodzina pomaga babci ale to naprawde nie sa male pieniądze. jezeli mozna jak to zrobić. Za wszyskei ccenne pomoce dziekuje z górypozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Wniosek o wypłatę odszkodowania powinniście zgłosić do ubezpieczyciela samochodu sprawcy, wygląda że będzie to ubezpieczenie OC busa.W chwili obecnej możecie wystąpić o zaliczkę na poczet kosztów leczenia. Babcia ma prawo do:- zadośćuczynienia- odszkodowania z tytułu opieki osób drugich, kosztów leczenia, przejazdów i rehabilitacji Proszę gromadzić rachunki i faktury. W przypadku pytań zachęcam do zadawania pytań poprzez formularz zgłoszeniowy - stopka poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmy Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 dziekuję bardzo za informacje ponieważ rozwiała moje wątpliwości ponieważ z tego co się dowiadywałem to nie ma szans otrzymać wczesniej pieniędzy jak po zakończeniu leczenia. Korzystając z okazji chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie czy jest konieczne w pierwszym pismie z prośbą o poczet na leczenie wypisywać jaka kwota zadoścuczynienia nas interesuje czy wystąpić tylko po zaliczkę na poczet kosztów leczenia bez roszczen z zadoścuczynienia?? Jeżeli babcia ma prawo do zadoścuczynienia i odszkodowania z tytułu opieki osob drugich, kosztów leczenia oraz przejazdów i rehabilitacji to muszę wypisywać dwa odrębne pisma czy jest konieczność wypisywać wszysko na jednym pismie a może lepiej na dwóch ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Wszystkie roszczenia można zgłosić w jednym piśmie. To już od Państwa zależy czy zgłosicie się po zaliczkę, czy po całą kwotę zadośćuczynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henoz Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Do powyższych informacji dodam, że babci należy się również odszkodowanie z NNW samochodu, którym podróżowała-jeżeli ten samochód takie ubezpieczenie posiada, a także z innych ubezpieczeń na życie - NNW , jeżeli takowe posiada. Chetnie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi