edzia16051983 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 witam miałam wypadek przy pracy w 2004roku jest uznane jako wypadek przy pracy.Czy jest jeszcze szansa na wywalczenie odszkodowanie od pracodawcy ,dodam że mam przyznane 4%trwałego uszczerbku na zdrowiu od ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 edzia16051983 wrote:witam miałam wypadek przy pracy w 2004roku jest uznane jako wypadek przy pracy.Czy jest jeszcze szansa na wywalczenie odszkodowanie od pracodawcy ,dodam że mam przyznane 4%trwałego uszczerbku na zdrowiu od ZUS.1) Na wstępnie trzeba zacząć od tego o jakie odszkodowanie chodzi? Czy o jednorazowe odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu czy też o uzupełniające odszkodowanie i zadośćuczynienie do pracodawcy. Zgodnie z aktualnym wyrokiem S.N. z dnia 8 sierpnia 2007 r. II UK 23/07 "Po uznaniu przez Trybunał Konstytucyjny wyrokiem z dnia 24 kwietnia 2002 r., P 5/01 (Dz.U. Nr 78, poz. 713, opublikowanym w dniu 19 czerwca 2002 r.)niekonstytucyjności art. 32 ust. 1 pkt 1 i pkt 2 ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o świadczeniach z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (jednolity tekst: Dz.U. z 1983 r. Nr 30, poz. 144 ze zm.), jednorazowe odszkodowanie z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (art. 9-11 tej ustawy), ma charakter świadczenia z ubezpieczenia społecznego i nie podlega przedawnieniu". Jeśli zaś chodzi o uzupełniające odszkodowanie i zadośćuczynienie od pracdawcy to to zgodnie z art. 442[1] § 1 k.c. roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym ulega przedawnieniu z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. Jednakże termin ten nie może być dłuższy niż dziesięć lat od dnia, w którym nastąpiło zdarzenie wywołujące szkodę. Na marginesie można podkreślić, że zgodnie z uchwałą Sądu Najwyższego z 10 listopada 1995 r. (III CZP 156/95 OSNC 1996/3/31) „(...) roszczenie przedawnione nadal istnieje, a tylko zmienia swój charakter, mianowicie z roszczenia cywilnego staje się roszczeniem niezupełnym (naturalnym)”. Zgodnie z art. 117 § 2 k.c. po upływie terminu przedawnienia ten, przeciwko komu przysługuje roszczenie, może uchylić się od jego zaspokojenia chyba, że zrzeka się korzystania z zarzutu przedawnienia. Ponadto jeśli chodzi o uzupełaniające odszkodowanie i zadośćuczynienie do pracodawcy to na zasadzie winy o ile ustalono w protokole powypadkowym w pkt 5 winę lub zaniedbanie pracodawcy. Ewentulanie może wchdzić jeszcze w grę odpowiedzialność pracodawcy na zasadzie ryzka jeśli owe przedsiębiorstwo lub zakład wprowadzane było w ruch za pomocą sił przyrody. Wobec tegi jeśli takie przesłanki nie zachodzą to kwestia przedawnienia roszczeń pozostaje bez większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzia16051983 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 mam przyznane już z zus chodzi mi o odszkodowanie bez pośrednio od pracodawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 edzia16051983 wrote:mam przyznane już z zus chodzi mi o odszkodowanie bez pośrednio od pracodawcy1) Czy w protokole powypadkowym stwierdzono winę lub zaniedbanie pracodawcy (pkt 5 protokołu powypadkowego)?2) Kiedy sporządzono protokół powypadkowy? (Zgodnie z art. 442[1] § 1 k.c. roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym ulega przedawnieniu z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. Jednakże termin ten nie może być dłuższy niż dziesięć lat od dnia, w którym nastąpiło zdarzenie wywołujące szkodę. Wobec tego o szkodzie było wiadomo w dniu wypadku, a o osobie zobowiązanej do jej naprawienia po doręczeniu protokołu powypadkowego, gdzie uznano winę lub zaniedbanie pracodawcy. Protokół powypadkowy oraz jednorazowe odszkodowania z ZUS można domagać się w każdym czasie, gdyż jako świadczenie z ubezpieczenia społecznego nie podlega przedawnieniu- wyrok S.N. z dnia 8 sierpnia 2007 r. II UK 23/07);3) Kiedy przyznano jednorazowe odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu? (Ma to znacznie, gdyż można interpretować, że pracownik dowiaduje się o osobie zobowiązanej do naprawienia szkody z chwilą wydania decyzji ZUS po wypłacie odszkodowania, gdyż roszczenie w stosunku do pracodawcy ma charakter uzupełniający. Zgodnie tezą wyroku S.N. z dnia 29 lipca 1998 r. II UKN 155/98 „Cywilnoprawna odpowiedzialność pracodawcy za skutki wypadku przy pracy ma charakter uzupełniający. Pracownik nie może dochodzić odszkodowania i renty na podstawie art. 444 KC przed rozpoznaniem jego roszczeń o świadczenia przysługujące na podstawie przepisów ustawy z dnia 12 czerwca 1975 o świadczeniach z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (jednolity tekst: Dz.U. z 1983 r. Nr 30, poz. 144 ze zm.)”. Wobec tego zgodnie z tezą wyroku S.N. z dnia 5 maja 1998 r. II UKN 35/98 "W sprawie o jednorazowe odszkodowanie z tytułu następstw wypadku w drodze do pracy poszkodowany nie ma możliwości otrzymania odszkodowania przed sporządzeniem przez pracodawcę protokołu powypadkowego oraz przed wydaniem przez komisję lekarską do spraw inwalidztwa i zatrudnienia orzeczenia stwierdzającego związek uszczerbku na zdrowiu (inwalidztwa) z tym wypadkiem. Dlatego w razie wydania przez komisję lekarską orzeczenia korzystnego dla poszkodowanego trzyletni termin przedawnienia z art. 291 § 1 KP rozpoczyna bieg z chwilą uprawomocnienia się tego orzeczenia". Oczywiście ów wyrok co do zastosowania art. 291 § 1 KP jako biegu przedawnienia roszczenia o jednorazowe odszkodowanie nie ma obecnie zastosowania ale chodzi o wyznaczenie chwili w którym termin zaczyna biec jeśli chodzi o uzupełniające świadczenia od pracodawcy na podstawie przepisów k.c.;4) Czy zakład napędzany był siłami przyrody tj. np. przy użyciu maszyn i urządzeń napędzanych np. elektrycznością bez których przedsiębiorstwo lub zakład nie mógłby wogóle istnieć?5) Jak były okoliczności wypadku i jego następstwa medyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzia16051983 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 protokół wypadkowy mam jest w nim napisane ze jest wypadek przy pracy,odszkodowanie dostałam 2005roku do ZUS.Przebieg wypadku pszesówałam wózek z blachami cukierniczymi i najechałam na dziurę w płytce i uderzyły mnie blach w płat czołowy ,nos.Czy jest jakaś szansa na odszkodowanie jeszcze do tej pory leczę sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzia16051983 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 A doznałam stłuczenia płatu skroniowego.Do dnia dzisiejszego skarze sie na silne bule głowy i oczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kancelaria Prawna Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Z opisu wydaje się, że co do zasady odpowiedzialność uzupełniając pracodawcy jest (miejsce pracy stworzyło sytuację, w następstwie której doszło do wypadku), jednak obawiam się, że upływ czasu spowoduje, że roszczenie stało się przedawnione. Oczywiście jak wskazano powyżej roszczenie takie nie wygasa, a fakt przedawnienia podnoszony jest na zarzut i teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie aby takie roszczenie zgłosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 edzia16051983 wrote: protokół wypadkowy mam jest w nim napisane ze jest wypadek przy pracy,odszkodowanie dostałam 2005roku do ZUS.Przebieg wypadku pszesówałam wózek z blachami cukierniczymi i najechałam na dziurę w płytce i uderzyły mnie blach w płat czołowy ,nos.Czy jest jakaś szansa na odszkodowanie jeszcze do tej pory leczę sie jeszcze Wynika, że można domagać się uzupełniającego odszkodowania i zadośćuczynienia od pracodawcy lub odpowiednio od jego ubezpieczyciela ale tylko teoretycznie. W praktyce ubezpieczyciel podniesie zarzut przedawnienia roszczenia. Oczywiście owe roszczenie teoretycznie można wystosować ale będzie miało ono charakter roszczenia niezupełnego (naturalnego). Skoro w 2005 r. sporządzono protokół powypadkowy i wypłacono jednorazowe odszkodowanie z ZUS to owe roszczenie przedawniło się w 2008 r.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 edzia16051983 wrote: A doznałam stłuczenia płatu skroniowego.Do dnia dzisiejszego skarze sie na silne bule głowy i oczu Szkoda, że tak późno Pani pomyślała o uzupełniającym świadczeniu od pracodawcy, gdyż szkoda jest znaczna i wchodziłyby w grę wysokie kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzia16051983 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 witam mam jeszcze takie pytanie gdzie mam sie udać z tymi papierami i jaki złożyć. Będę bardzo wdzięczna za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 edzia16051983 wrote: witam mam jeszcze takie pytanie gdzie mam sie udać z tymi papierami i jaki złożyć. Będę bardzo wdzięczna za odp Jeśli Pani zna ubezpieczyciela pracodawcy to bezpośrednio do niego na piśmie za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. W innym wypadku za pośrednictwem pracodawcy z zaznaczniem aby przekazał je ewentualnemu swojemu ubezpieczycielowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzia16051983 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 mam takie jeszcze pytani pomorze mi ktoś napisać to odwolani do sadu bo pisałam do bylego pracodawcy on odpisał ze nigdzie dodatkowo nie ubezpiecza zakładu ze mam kierować sie do zus prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paruslex Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Polecam udać się do prawnika/kancelarii odszkodowawczej, który przeanalizuje sprawę i ewentualnie się nią zajmie. Pisanie pozwu za pomocą forum nie jest dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 paruslex wrote: Polecam udać się do prawnika/kancelarii odszkodowawczej, który przeanalizuje sprawę i ewentualnie się nią zajmie. Pisanie pozwu za pomocą forum nie jest dobrym rozwiązaniem. Popieram- to sprawy od samego początku do prowadzenia przez profesionalistę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 edzia16051983 wrote: mam takie jeszcze pytani pomorze mi ktoś napisać to odwolani do sadu bo pisałam do bylego pracodawcy on odpisał ze nigdzie dodatkowo nie ubezpiecza zakładu ze mam kierować sie do zus prosze o pomoc Jak nie ubezpiecza zakładu to ponosi odpowiedzialność finansową, osobistą na zasadzie winy lub ryzyka. Pisanie odwołania (pozwu) za pomocą forum nie jest dobrym rozwiązaniem). Wogóle nie wiadomo czy istnienie podstawa prawna do ubiegania się o uzupełniające świadczenia od pracodawcy na zasadzie winy lub ryzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek25On Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Witam wszystkich, Miałem wypadek w pracy nie ze swojej winy, maszyna była uszkodzona a pracodawca nie naprawił jej od dłuższego czasu. Wypadek był we wrześniu zeszłego roku a leczenie zakończyłem w maju. Pracodawca po moich interwencjach złożył papiery do zusu ale jeszcze nie dostałem odszkodowania. Czy nadal mogę się ubiegać o odszkodowanie od pracodawcy? Teraz trochę się boję że mnie zwolni bo zdenerwowało go proszenie o złożenie sprawy do Zusu więc chciłabym trochę poczekać aż sprawa nieco ucichnie. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Sordon Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Szanowny Panie, w przypadku roszczeń uzupełniających z OC pracodawcy, roszczenia przedawniają cię z upływem 3 lat od daty wypadku. W taki czasie ma Pan możliwość zgłaszania roszczeń. Jeśli nie chce Pan tego robić osobiście - zawsze można skorzystać z pomocy profesjonalnego pełnomocnika, który dopełni za Pana wszelkich formalności i będzie prowadził korespondencję z pracodawcą. Nadmieniam, jak poprzednicy w tym temacie, iż do złożenia takich roszczeń konieczne jest wykazanie winy lub zaniedbania ze strony pracodawcy - w Pana wypadku zaniedbanie w utrzymaniu maszyny. Fakt ten musi zostać ujęty w protokole powypadkowym. Więcej w temacie roszczeń znajdzie Pan w Vademecum. Jeśli ma Pan wątpliwości, czy zapisy protokołu dają podstawy do roszczeń od pracodawcy, zachęcamy do kontaktu i konsultacji sprawy. Dodam tylko, iż do uznania przez ubezpieczyciela roszczeń z OC pracodawcy konieczne jest zakończenie procedury wypłaty jednorazowego odszkodowania z ZUS, gdyż Ubezpieczyciel uwzględnia tą wypłatę oceniając całokształt kwoty, jaka się należy wobec doznanych obrażeń. Pozdrawiam Marta Sordon Cytuj Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi