walka w sądzie z kalkulacją naprawy

Założył maruki, 27 stycznia 2011 · 278 wyświetleń

maruki
Witam. Doznałem szkody z nie swojej winy, likwidacja jest z OC sprawcy. Obecnie policzyli mi szkodę całkowitą. Kalkulację naprawy (nie fakturę) mam na 17000zł. Wartość samochodu przed szkodą zrobiona przez mojego rzeczoznawcę wynosi 17800zł. Jakie mam szansę w sądzie na wygraną z samą kalkulacją naprawy? Pytam, ponieważ samochód sprzedałem jako rozbity i nie był naprawiany.
JAROSŁAW
Brak bliższego określenia, kto przeprowadził kalkulację naprawy oraz jaką kwotę uzyskano ze sprzedaży wraku , a także czy Twój rzeczoznawca oznacza rzeczoznawcę prywatnego, czy tez rzeczoznawcę z Twojego TU uniemożliwia precyzyjniejsze wskazanie co nalezy uczynić aby uzyskać maksymalne odszkodowanie.
Miszka
Kalkulacja naprawy w tym przypadku jest nieistotna. Istotne są jedynie dwa parametry: wartość pojazdu przed szkodą i wartość wraku. I tylko o ew. zmianę tych parametrów można walczyć. Po pierwsze można sprawdzić czy prawidłowo wyliczono wartość przed szkodą. Po drugie można walczyć o zmianę wartości pozostałości, jeżeli uzyskana ze sprzedaży wraku suma jest niższa od wartosci pozostałości będącej podstawą do ustalenia wysokości odszkodowania.