decyzja pzu
Założył rafalsky, 27 stycznia 2011 · 323 wyświetlenia
saszek5 napisał(a):
Witam , w piątek 03.12.2010 miałem wypadek samochodowy. Kierowca Toyoty wymusił pierwszeństwo na mnie (poruszałem się główną drogą, on wyjeżdżał z posesji). Napisaliśmy oświadczenie, w którym owy pan przyznał się do winy. Sprawę zgłosiłem od razu do PZU. Tam wyceniono moje auto na 1900zł, stwierdzono że jest to szkoda całkowita. Samochód którym jechałem to peugeot 405 1,9 turbo diesel 1993 rocznik, pierwsza rejestracja w roku 1997. Samochód jest z bardzo dobrym wyposażeniem : klimatyzacja, skóra w środku, elektryczne szyby, lusterka itd - więc na chociażby allegro jest ceniony na ok 3000-4500 zł. Postanowiłem swój samochód naprawić, ale jak ja mam to zrobić za 1800 zł ?! Nawet bez kolorowych elementów blacharskich nie jestem w stanie wygospodarować tych pieniędzy w ten sposób by starczyło na naprawę. Co mogę zrobić, by odwołać się od decyzji PZU. Koszt tego samochodu ( byłem u mechanika) kalkuluje się w okolicach 3000zł. W opisie rzeczoznawca wszystko dokładnie opisał : uszkodzony zderzak, cofnięty pas przedni, zbita lewa lampa i kierunkowskaz, wgnieciona maska i błotnik, złamana kierownica, uszkodzona chłodnica klimatyzacji i chłodnica wody, pęknięta kierownica, uszkodzona belka(sam koszt regeneracji belki to 1300zł ! ) . W PZU dowiedziałem się jedynie że od ich decyzji mogę się odwołać, ale jak to zrobić, jakie papiery dostarczyć już mi nikt nie chciał udzielić informacji. Bardzo proszę o pomoc, zależy mi na jak najszybszym załatwieniu tej sprawy.
Pozdrawiam,
Kamil.