viola6663 Posted January 28, 2011 Share Posted January 28, 2011 witammialam wypadek na peronie pkp w drodze do pracy, peron byl nie odsnierzony, mam powazny uraz kolana, jestem w trakcie leczenia, czy mam szanse na odszkodowanie, gdzie mam to zgłosic?proszę o pomoc... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JAROSŁAW Posted January 28, 2011 Share Posted January 28, 2011 Wszystko zależy od okoliczności towarzyszących wypadkowi, ewentualnych świadków, dokumentacji jaka została wytworzona w związku z wypadkiem - jeśli mówimy o odpowiedzialności cywilnej administratora obiektu itp. okoliczności w danej sytuacji.Na pewno nie należy się odszkodowanie z ZUS albowiem już od kilku lat nie obowiązuje przepis, na podstawie kórego wypłacane były odszkodowania za wypadki w drodze do i z pracy. ZUS wypłaca odszkodowania wyłącznie za wypadki mające miejsce w miejscu pracy i w związku z wykonywaniem obowiązków pracowniczych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
keri Posted April 19, 2011 Share Posted April 19, 2011 natalia20 wrote:Witam,W listopadzie uległam wypadkowi na dworcu kolejowym. Podczas wysiadania z pociągu niefortunnie (krzywo) stanęłam na stopniu i złamałam kość udową. Problem w tym, że na tak wąskich stopniach nie da się stanąć prosto tzn. tak, aby stopa stabilnie stała na schodku, a nie wystawała poza schodek ( chyba, że ma się małą stopę- ja mam raczej większe). Noga nie stała prosto, doszło do tego znaczne obciążenie ( ciężar własny plus bagaż) i niestety powstał dosyć poważny uraz.Trafiłam do szpitala gdzie przeszłam operację kolana. Miała to być artroskopia operacyjna, ale w trakcie zabiegu okazało się, że uraz jest zbyt poważny i lekarz zdecydował się na otwarcie kolana. Rozpoznanie ostateczne- złamanie chrzęstno- kostne LCF kolana prawego, zwichnięcie rzepki, zerwane więzadła krzyżowe. Złamanie dotyczy kłykcia bocznego kości udowej i wiąże się z oderwaniem ogromnej części chrząstki stawowej. Kłykieć został przytwierdzony do kości drutami Kirschnera, które trzeba wyjąć za pare miesięcy, co jest równoznaczne z następną operacją. Później oczywiście czeka mnie długa rehabilitacja.Sytuacja ta bardzo skomplikowała mi życie, pomijam fakt poruszania się tylko i wyłącznie o kulach, jeśli w ogóle można mówić o jakimś poruszaniu się, chodzi głownie o sytuację na studiach. Przez ten wypadek musiałam poprosić dziekana o urlop okolicznościowy ( jestem na I roku medycyny, urlop dziekański mi nie przysługuje), co wiążę się ze stratą tego roku akademickiego i skończeniem studiów rok później niż to zakładałam.Po tym przydługim wstępie chciałabym się dowiedzieć, czy mam szansę uzyskania odszkodowania od PKP i przede wszystkim jak się do tego zabrać? Czy w ogóle jest sens zabierania się za taką sprawę i mierzenia się z tak dużą firmą?Będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts