odszkodownie z OC za wypadek samochodowy
Założył lucyna, 16 marca 2007 · 467 wyświetleń
Jak najbardziej powina Pani ubiegać się o odszkodowanie z tytułu uszczerbku na zdrowiu...warto w takich sprawach jednak poszukać kogoś kto mzajmie się wszystkimi dokumentami- często TU korzystają z niewiedzy klientów którzy sami zajmują się sprawą
Pozdrawiam
Rafał
Cześć lucyna jak tam Twoja sprawa miałam niedawno bardzo podobny wypadek do Twojego
udało Ci się uzyskać jakąś sensowną kwotę ?
Ja sie sama staram o odszkodowanie z ZUS i mojego ubezpiecznia NNW a sprawe OC sprawcy zlecilam zewnetrznej firmie jak dla mnie to zbyt skomplikowane 😉 Z zus mam wlasnie jutro sie wybrac do orzecznika i zobaczymy co uradzi 😉
Trzymaj sie
Witam
Lucynko albo Maxiu mogłybyście opisać jak wyglądało to orzekanie w Zus ?
Tak ze szczegółami jak to trzeba przeprowadzić co i gdzie zgłosić ?
No i jak wogole wygląda ta całą komisja w Zus ?
Z góry bardzo dziękuje czeka mnie właśnie ta procedura i chciałabym skorzystać
z waszych "doświadczeń".
cześć Agatko. Jeżeli chodzi o odszkodawanie z Zusu, to przede wszystkim musisz zgłosić w zakładzie pracy. Zakład pracy powołuje komisję która spisuje protokół z wypadku. musisz przypilnować żeby w protokole były wpisane wszystkie obrażenia, bo ZUS rozpatruje to co komisja wpisze do protokołu. Później to jest zbieranie całej dokumentacji i po zakończeniu leczenia wraz z drukiem o zakończeniu leczenia przesyła się do ZUS.
U mnie na komisji było jedna pani doktor i po zbadaniu mnie i po obejrzeniu zdjęć wypisała od razu protokół z podaniem procentowego uszczerbku. ZUS okresla procent na podstwie rozporządzenia, tak że możesz sobie wcześniej sprawdzić jaka jest dolna i górna granica. A później to czekasz juz tylko na pieniadze. Powodzenia i cierpliwości.
witam,
ubezpieczyciel powinien wezwać na komisję możliwie najszybciej, wiążą go bowiem terminy wypłaty odszkodowania (30 dni- zazwyczaj przeciągane)
Czy już komisja się odbyła?
możesz się ubiegać. i z nw i z oc.
z NW na ogół są max dwa lata po zakończeniu leczenia, a z oc masz jeszcze mnóstwo czasu na zgłoszenie szkody.
zgłosić szkodę z nw trzeba zgłosić do firmy w której zawarte było ubezpieczenie.
z oc można zgłosić do dowolnego towarzystwa ubezpieczeniowego które sprzedaje ubezpieczenia oc kokmunikacyjne ale najlepiej i najszybciej załatwią sprawę jak zgłosisz tam gdzie było zawarte to ubezpieczenie.