Odmowa odszkowania z nnw PZU

Założył aniaryba31, 10 maja 2011 · 326 wyświetleń

aniaryba31
Mam pytanie PZU odmówiło mi odszkodowania (otrzymałam pisemnie) nnw dla dziecka za kolizje drogową (dziecko pasażer w aucie poszkodowanym), córka była dwa dni w szpitalu , wypis ze szpitala ogólne potłuczenie .Odpowiedz z PZU brak trwałego uszczerbku na zdrowiu u dziecka. Co robić , jak się odwołać ? ubezpieczyciel szkolny uznał 1 % uszczerbku ale to inna firma .
hesdor
zawsze mozna starać się o odszkodowanie z OC sprawcy ( w tym wypadku z OC pojazdu winnego wypadku). pozdrawiam
szkoda

aniaryba31 napisał(a):

Mam pytanie PZU odmówiło mi odszkodowania (otrzymałam pisemnie) nnw dla dziecka za kolizje drogową (dziecko pasażer w aucie poszkodowanym), córka była dwa dni w szpitalu , wypis ze szpitala ogólne potłuczenie .Odpowiedz z PZU brak trwałego uszczerbku na zdrowiu u dziecka. Co robić , jak się odwołać ? ubezpieczyciel szkolny uznał 1 % uszczerbku ale to inna firma .

Trzeba zastanowić się czy wogóle warto walczyć i odwoływać się od decyzji ubezpieczyciela z likwidacji szkody z NNW- zwykle suma ubezpieczenia z NNW szkolnego to 5 tys. lub 10 tys. zł. co daje odszkodowanie rzędu 50zł czy 100zł. Rozumiem, że chodzi o inne dobrowolne ubezpieczenie NNW- trzeba dowiedzieć się jaka jest tak suma ubezpieczenia i wówczas podjąć stosowną decyzję o ewentualnym odwołaniu. Roszczenie przedawnia się co do zasady po 3 latach wobec tego nie ma pośpiechu. Faktem powszechnie znanym jest, że w przypadku potłuczeń trudno domagać się znacznego trwałego uszczerbku na zdrowiu. Natomiast warto likwidować szkodę z polisy OC pojazdu, którym kierował sprawca kolizji. Wówczas należy się odszkodowanie i zadośćuczynienie. Są to bardzo duże kwoty- siegające w takich przypadkach ogólnych potłuczeń nawet do kilku tysięcy złotych. Wysokość szkody zawsze jednak trzeba oceniać indywidualnie.