Jump to content
Forum Odszkodowania

ODSZKODOWANIE Z OC MTU

Recommended Posts

Witam serdecznie , dzisiaj miałem oględziny auta ( kilka dni temu kierowca ubezpieczony w MTU cofając wjechał w lewy bok mojego samochodu ) Rzeczoznawca przyznał bardzo niską kwotę 2600zł , policzył do wymiany drzwi według jego obliczeń wartość nowych drzwi to 1060 zł , dzwoniłem do serwisu Toyoty gdzie powiedziano mi iż drzwi gołe bez szyby kosztują 4052zł , co zrobić w tej sytuacji by kwota wypłacona przez MTU była wyższa ?? Bardzo proszę o opinie ewentualnie wzór odwołania.

Odpowiedź na Pana wątpliwości można sprecyzować dopiero po uzupełnieniu istotnych informacji:

1. Czy jest to szkoda częściowa czy też całkowita ?

2. Czy w kalkulacji TU uwzględniono części nieoryginalne tzw. zamienniki ?

3. Jaka jest data 1 rej. pojazdu ?

4. Czy elementy uznane do wymiany nie były wcześniej naprawiane ?

I kilka innych.

Generalnie, przy szkodzie częściowej poszkodowani błędnie skupiają się na kwocie wg. kalkulacji zamiast poddać analizie sprawę najistotniejszą: zakres uszkodzeń stwierdzony przez rzeczoznawcę.

Często pomoc i wyjaśnienie można uzykać w warsztatcie naprawczym współpracującym z danym TU, najlepiej warsztatcie dużym i autoryzowanym.

Odpowiem na pytania

1. Jest to szkoda częściowa

2.Uwzględniono części zamienne

3. Data pierwszej rejestracji 01.01.2000 , data pierwszej rejestracji w Kraju 2011-01-17 (świeżo sprawdzony)

4. Element wcześniej nie był naprawiany

Pisałem do MTU dlaczego tak niska cena drzwi została przyznana to dostałem odp :

Wycena przygotowana przez rzeczoznawcę obecnego na oględzinach jest

> liczona na uśrednionych stawkach i na cześciach zamiennych. Może

być

> zaakceptowana do wypłaty bez konieczności dostarczania fv

> potwierdzających naprawę. Przepis o którym Pani wspomina

rzeczywiście

> jest stosowany i cały czas przysługuje Pani możliwość rozliczenia

> serwisowego. Oznacza to że należy nam wysłać kosztorys (może być

to

> drogą e mail ale jako załączony dok.) przewidujący koszty naprawy.

> Zostanie on przekazany do werfyikacji, a nastepnie odesłany do Pana.

Po

> akceptacji i dosłaniu zgodnej z kosztorysem fv potwierdzającej

> poniesione koszty nastąpi wypłata.

Może Pani spróbować wysłać kosztorys wykonany przez warsztat z uwzględnieniem części nowej oryginalnej. Jezeli zostanie zaakceptowany w całości, to można kupić element w ASO i naprawiać, a następnie złożyć fakturę za naprawę. Jednak znacznie bardziej prawdopodobne jest nieuwzględnienie częsci oryginalnej przez TU i wtedy nie pozostaje nic innego. jak zastosowanie częsci nieoryginalnej lub używanej. Samochód ma 11 lat i nie sądzę, aby z OC (jeżeli jest dostępny zamiennik), TU zgodziło się na naprawę z użyciem nowej części z ASO. Ale spróbowac nie zaszkodzi.