edzia16051983 Posted December 1, 2011 Share Posted December 1, 2011 witam mam takie pytanie przebywając na zwolnieniu lekarskim,będąc w senatorium doznałam wypadku złamania palca lewej reki i uszkodzenia skrętnej dwóch palców.A stało się to schodząc z schodów które odpowiada urząd gminy,została sporządzona notatka służbowa i posiadam polisę ubezpieczenia tej drogi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted December 1, 2011 Share Posted December 1, 2011 edzia16051983 wrote: witam mam takie pytanie przebywając na zwolnieniu lekarskim,będąc w senatorium doznałam wypadku złamania palca lewej reki i uszkodzenia skrętnej dwóch palców.A stało się to schodząc z schodów które odpowiada urząd gminy,została sporządzona notatka służbowa i posiadam polisę ubezpieczenia tej drogi. Na pewno można likwidować szkodę z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW o ile nie zachodzą przesłanki wyłączające odpowiedzialność jakie zwykle zawiera ubezpieczyciel w OWU (np. stan po spożyciu alkoholu). Co do ewentualnego odszkodowania i zadośćuczynienia od U.G. to trzeba byłoby wykazać winę lub zaniedbanie. Jeśli brak takich przesłanek to brak podstaw prawnych do takich roszczeń. Proszę opisać dokładniej okoliczności i przyczyny wypadku np. bardzo zły stan schodów itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
edzia16051983 Posted December 1, 2011 Author Share Posted December 1, 2011 bardzo zły stan schodów, posiadam fotki tych schodów a co do wypadku to było przy schodzeniu w dół Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted December 1, 2011 Share Posted December 1, 2011 edzia16051983 wrote: bardzo zły stan schodów, posiadam fotki tych schodów a co do wypadku to było przy schodzeniu w dół Wobec tego skoro jest notatka służbowa, świadkowie zdarzenia to można domagać się takowych roszczeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kancelaria Prawna Posted December 2, 2011 Share Posted December 2, 2011 Jeśli przyczyną lub współprzyczyną wypadku był zły stan techniczny schodów lub inne okoliczności które obciążają Urząd Gminy to co do zasady może Pani wystąpić z roszczeniem o zadośćuczynienie, odszkodowanie i renty (o ile zajdą przesłanki jej przyznania). Roszczenia proszę zgłosić do Ubezpieczyciela UG przedstawiając dokładny opis tego co się stało i jego przyczynę, oświadczenia świadków, dokumentację fotograficzną, dokumentację medyczną i inne dowody. Jednorazowe odszkodowanie z ZUS-u nie należy się Pani Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts