majkel Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Na zamkniętym miejscu postojowym na posesji gdzie pracuje śnieg z lodem spadł z dachu na moje auto. Zgłosiłem sprawę niezwłocznie na AC. Jednak po 7 dniach okazało sie, ze nie mam aktualnego badania technicznego pojazdu (auto nowe, jednak nieco ponad 2 lata od rejestracji już minęło). Jeszcze nie otrzymałem decyzji ubezpieczyciela ale na 90% bedzie odmowa z tego powodu. W OWU jest oczywiście wyłączenie dot. rażącego niedbalstwa ora przeglądu. W internecie znalazłem tylko OWU z poprzednich lat gdzie nie ma wykluczeń dot. pojazdu zaparkowanego bez badania technicznego. Są tylko takie wzmianki dot. pojazdu w ruchu. W nowej wersji OWU która nawet nie wiem od kiedy obowiązuje jest taka wzmianka. Wogóle to ubezpieczyciel nie ma obowiązku przekzywania OWU ubezpieczającemu w dniu podpisania umowy? Czy mozna podważyć decyzję ubezpieczyciela w zwiazku z tym, że auto w nie poruszało się w tym okresie po drogach publicznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 auto obowiązkowo musi posiadać ważne OC i badania techniczne bez względu czy było używane czy stało cały rok w garażu.Podpisując umowę OC czy AC deklarujesz jednocześnie że przeczytałeś i akceptujesz OWU .jak wiarygodnie można potwierdzić że auto było nie używane ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1661348253 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Wszystko zależy od OWU AC. Przeczytaj czy sprawa z badaniami dotyczy pojazdu w ruchu. Jeżeli pisze, że dotyczy to tylko dla pojazdów w ruchu to jest szansa na odszkodowanie. Spotkałem się z tym, że w niektórych OWU właśnie był taki zapis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylek1539 Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Ja od jakiegoś czasu korzystam z najtańszych ubezpieczeń OC. Z doświadczenia wiem, że później jest problem z wyegzekwowaniem należnej kwoty ubezpieczenia, dlatego często też kontaktuje się z firmą odkupimyszkody.pl Oszczędzaj swój czas i pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wroclawianka Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Nie wiedziałam ,że jest taka firma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DPDO Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 dostałeś odmowę z tego tytułu? - skontaktuj się z nami, a doprowadzimy do wypłaty. Brak badań technicznych nie oznacza, że nie dostaniesz pieniędzy, ale trzeba znać na to sposoby. zapraszam do kontaktu na dpdo.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz1661348271 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Tak jak mówisz, możesz powołać się na to, że nie otrzymałaś OWU podczas podpisywania umowy (które ubezpieczyciel jest zobowiązany Ci przedstawić). Oczywiście musisz mieć dobre dowody na to, że tak się stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi