Jump to content
Forum Odszkodowania

ile za skrecenie i zerwanie stawu skokowego

baca
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich. Dwa tygodnie temu w drodze do pracy wysiadając z autobusu skręciłem i zerwałem staw skokowy. W szpitalu założyli mi szynę na 10dni. Po następnej wizycie u chirurga szyna została ściągnięta a lekarz zalecił noszenie stabilizatora przez okres 6 tygodni. Na razie więc jestem cały czas w trakcie leczenia. Mam pytanie? mam dwa ubezpieczenia, jedno w PZU, drugie w ING za które razem place miesięcznie 105zl. Ile mogę dostać odszkodowania? Z góry dziękuje za każdą odpowiedz i pozdrawiam

Wszystko zależy nie od opłacanej składki ale od wysokości sumy ubezpieczenia i od trwałego uszczerbku na zdrowiu. Znaczenie ma także rodzaj ubezpieczenia i jego warunki.

baca wrote:

w PZU ubezpieczony jestem na kwotę 35 tys. zł , w ING na kwotę 28 tys. zł.

Zależy jaki rodzaj ma pan ubezpieczenia...czy jest to ubezp.. na życie.....czy ubezpieczenie na życie połączone z planem inwestycyjnym......

• 2 weeks later...
  • 8 years later...
Cześć. Jestem nauczycielem wychowania fizycznego i podczas pracy i pokazywania uczniom ćwiczenia potknąłem się na piłce, którą ktoś nieopodal mnie zostawił. Przez to upadłem na stopę i skręciłem staw skokowy. Leczenie trwało pół roku, a nawet po jego zakończeniu odczuwam ból przy wykonywaniu większości ćwiczeń. Z ZUSu dostałem decyzję o przyznaniu 1% uszczerbku na zdrowiu. Czy mogę się odwołać? Jeśli tak to jak, ile ma na to czasu i jak udowodnić, że uszczerbek jest większy?

Witam,

jeśli doszło do wypadku przy pracy i spełnił on definicję wypadku przy pracy to jest możliwość uzyskania odszkodowania z ZUS. Dowiedz się więcej w temacie wypadków przy pracy z naszego Vademecum.

Rozumiem, że szkodę zgłoszono już do ZUS i uznano wypadek. Od momentu otrzymania orzeczenia lekarskiego mamy 2 tygodnie na odwołanie od decyzji lekarza orzecznika o jednorazowym odszkodowaniu. Warto przedstawić dodatkowe dokumenty i wskazać, że mimo zakończenia leczenia stan zdrowia nie wrócił do stanu sprzed zdarzenia. Pracując jako nauczyciel wychowania fizycznego bardzo ważna jest pełna sprawność, więc ty bardziej należy opisać, że stan zdrowia przeszkadza w należytym wykonywaniu pracy. Jeśli naszym zdaniem lekarz orzecznik nie zapoznał się dokumentacją należycie albo nie zbadał nas to możemy poprosić o ponowne badanie u innego lekarza.

Uszczerbek na zdrowiu po skręceniu stanu skokowego ma spory rozstrzał, bo wszystko zależy od wielkości samego urazu, od leczenia i stanu zdrowia po zakończeniu leczenia. Polecam nasz artykuł w temacie urazy nóg - może będzie pomocny.

Życzę powodzenia i w razie dalszych pytań zapraszam do wysłania zgłoszenia albo odpowiedzi na forum.

Pozdrawiam,

Izabela