Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek samochodowy w pracy

Monia1661348240
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Potrzebuje pomocy. 11 lutego 2011 miałam wypadek samochodowy w pracy. (jestem kierowcą w pizzerii).

Doznałam stłuczenia lewego podudzia, prawej stopy, nosa, urazu głowy i obrażeń od pasów (siniaki i otarcia).

Na miejsce była wezwana karetka i zabrano mnie do szpitala, zrobiono mi badania i wypuszczono do domu. Dostałam tylko skierowanie do chirurga na kontrolę.

Chciałabym wiedzieć, czy przysługuje mi jakieś odszkodowanie, od kogo i jak się o nie starać, jakich dokumentów potrzebuję?

Winny jest kierowca drugiego samochodu.

Jeśli jest uznany wypadek przy pracy to można starać się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS.

Oprócz tego można rwniż starać się o odszkodowanie z Towarzystwa ubezopieczeniowego jeśli się takie ubezpieczenie posiada.

Tak jaka napisała koleżanka powyżej można starać się od jednorazowe odszkodowanie z ZUS oraz jeśli nie był Pan sprawcą wypadku z ubezpieczenia OC samochodu sprawcy.

Jeśli w Pana samochodzie było ubezpieczenie NNW to również z tego ubezpieczenia.

• 1 miesiąc temu...

Dziewczyna pisze MIAŁAM a goście odpowiadają per PAN :)

Nie wiem jak tam ta sprawa ale mój kolega ostatnio załatwiał takie odszkodowanie przez jakąś firmę. Uczestniczył w wypadku jako pasażer sprawcy i dostał parę tysięcy za jakieś stłuczenia i otarcia :)

Jak chcesz, to dowiem się kto mu to prowadził.

• 2 tygodnie później...

lukeboss wrote:

Witam, ostatnio miałem wypadek samochodowy nie z mojej winy w czasie pracy. Doznałem urazu skręceniu kręgów. Byłem już na komisji ZUS, dostałem 5% uszczerbku na zdrowiu, jednak odszkodowania jeszcze nie dostałem, tylko orzeczenie w formie listu. Tydzien po otrzymaniu listu ból pleców nasilił się o 200%, leczenie zostało wznowione, znów dostałem chorobowe 4 tygodniowe na okres leczenia. Co mam z tym zrobić? odwołać się? mam na to 30 dni wg tego co napisali w liscie. Prosze o pomoc, z góry dziękuje.

• 5 miesięcy temu...

keri wrote:

lukeboss wrote:

Witam, ostatnio miałem wypadek samochodowy nie z mojej winy w czasie pracy. Doznałem urazu skręceniu kręgów. Byłem już na komisji ZUS, dostałem 5% uszczerbku na zdrowiu, jednak odszkodowania jeszcze nie dostałem, tylko orzeczenie w formie listu. Tydzien po otrzymaniu listu ból pleców nasilił się o 200%, leczenie zostało wznowione, znów dostałem chorobowe 4 tygodniowe na okres leczenia. Co mam z tym zrobić? odwołać się? mam na to 30 dni wg tego co napisali w liscie. Prosze o pomoc, z góry dziękuje.

Jeśli jest to nowa dolegliwość nie objęta poprzednim roszczeniem należy złożyć następny wniosek o likwidację szkody.

• 2 lata później...
Witam, uległem wypadkowi samochodowemu w pracy (jak to orzekł ZUS ) w skutek czego mam złamana nogę i rzepkę . Zdarzenie miało czas 2 m temu. Samochód którym podróżowałem (firmowy, jako pasażer) miał oczywiście OC i tez NNW i autocasco ; w skutek niedostosowania przez kierowce szybkości jazdy do warunków atmosferycznych uderzył w drzewo. Na jakie odszkodowanie mogę liczyć i z jakiego tytułu ??

Może Pan domagać się zadośćuczynienia i odszkodowania z OC pojazdu. Dodatkowo można wnosić o zwrot kosztów leczenia, utraconego dochodu i zwrotu kosztów tytułem opieki osób trzecich. Jeżeli NNW było również wykupione na pasażerów to można też dochodzić odszkodowania. W razie pytań zapraszamy do kontaktu.