Pivon88 Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Witam. Miałem wypadek na skuterze firmowym podczas którego kierownica wbiła mi się w kolano. Na tydzień wylądowałem w szpitalu po czym lekarz prowadzący mnie wypisał do domu i kazał na drugi dzień stawić sięzmi po L4. Stawiłem się dopiero po tygodniu i lekarz oznajmił mi że nie da mi już zwolnienia na cały okres leczenia tylko na czas w którym byłem w szpitalu ponieważ nie może wystawić mi zwolnienia wstecz i że w takim wypadku moje leczenie zostało już zakończone i może mi jedynie wypisać do ZUS-u odpowiednie papiery. Wszystko ładnie i pięknie ale niestety miałem problemy z uzyskaniem od pracodawcy Rmua i dopiero teraz (po 6 tygodniach) mam wszystkie potrzebne papiery dla lekarza do wystawienia dokumentów dla Zus-u.Moje pytanie brzmi czy po 6 tygodniach od zakończenia leczenia ten sam lekarz może (lub czy ma taki obowiązek) wystawić mi orzeczenie o stopniu uszczerbku i czy ZUS taki wniosek jeszcze przyjmie. Będę wdzięczny za odpowiedź jeśli ktoś z forumowiczów orientuje się w temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Lekarz prowadzący jedynie wystawia zaświadczenie o zakończeniu leczenia i rehabilitacji, a nie o trwałym uszczerbku na zdrowiu. Upływ czasu nic tutaj nie zmiania. Po zakończeniu leczenia i rehabilitacji należy złożyć wniosek do pracodawcy o skierowanie do lekarz orzecznika ZUS w celu ustalenia stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu oraz zaświadczenie o stanie zdrowia- formularz N-9 wypełniony przez lekarza prowadzącego leczenie- oryginał, który jest ważny 30 dni od daty wystawienia. Na druku N-9 lekarz powinien zaznaczyć, że leczenie i rehabilitacja została zakończona. Zgodnie z art. 41 ust. 8 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.) płatnik składek ma obowiązek informowania na piśmie ubezpieczonego o wysokości odprowadzanych składek w celu ich weryfikacji. Co prawda ów przepis dopuszcza za zgodą ubezpieczonego przekazywania informacji w formie dokumentu elektronicznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts