Witam. Kiedy dostanę od Zus pieniądze za wypadek w pracy? Przyznano mi 13% stałego uszczerbku na zdrowiu. Na komisji bylem 1.02.2011 - wtedy dostałem na miejscu od orzecznika orzeczenie- czy od tej daty musi upłynąć 30 dni? Czyli powinienem do końca miesiąc dostać pieniądze? Proszę o pomoc bo nie wiem co robić. Dzwoniłem do Zusu dzisiaj i mi powiedzieli, że 14-stego przekazali sprawę dalej i to jeszcze za wcześnie abym dostał pieniądze. Jak wypisywałem dokument, żeby pieniądze przyszły na konto bankowe to pani powiedziała mi, że pieniądze będą za około miesiąc. Hmm?
Wypadek w pracy. Kiedy dostane pieniadze?
Założył adrianr, 22 lutego 2011 · 314 wyświetleń
Wypłata powinna nastąpić w ciągu 30 dni.
No tak ale 30 dni od dnia ustalenia procentowego uszczerbku na zdrowiu? W moim przypadku od 1.02.2011 tak? 🙂
Dzisiaj dostalem kolejny list od Zus-u. "DECYZJA o przyznaniu jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy i choroby zawodowej z dnia 2011 02 17 " piszą dalej "Zakład ubezpieczeń społecznych po rozpatrzeniu wniosku z dnia 15. 12 2010 przyznaje panu jednorazowe odszkodowanie - pytanie skąd ta data się wzięła? A drugie pytanie od której daty mam liczyć 30 dni na wypłatę odszkodowania? Od komisji lekarskiej z dnia 1 02 20011 czy od tej dzisiejszej kiedy dostałem decyzyje o przyznaniu odszkodowania czyli 2011 02 17
adrianr napisał(a):
No tak ale 30 dni od dnia ustalenia procentowego uszczerbku na zdrowiu? W moim przypadku od 1.02.2011 tak? 🙂
i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) jeżeli w wyniku decyzji zostało ustalone prawo do jednorazowego odszkodowania oraz jego wysokość, Zakład dokonuje z urzędu wypłaty odszkodowania w terminie 30 dni od dnia wydania decyzji.
adrianr napisał(a):
Dzisiaj dostalem kolejny list od Zus-u. "DECYZJA o przyznaniu jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy i choroby zawodowej z dnia 2011 02 17 " piszą dalej "Zakład ubezpieczeń społecznych po rozpatrzeniu wniosku z dnia 15. 12 2010 przyznaje panu jednorazowe odszkodowanie - pytanie skąd ta data się wzięła? A drugie pytanie od której daty mam liczyć 30 dni na wypłatę odszkodowania? Od komisji lekarskiej z dnia 1 02 20011 czy od tej dzisiejszej kiedy dostałem decyzyje o przyznaniu odszkodowania czyli 2011 02 17
2) Od dnia wydania dectzji.