Becik Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Witam! Zwracam się z pytaniem,bo nie wiem czy mogę coś zrobić w tej sprawie? Mój 16 letni syn jesienią miał wypadek na skuterze - kobieta zajechała mu drogę w efekcie skuter jest w rozsypce a sprawca nie przyznaje się do winy mimo, że obecna policja uznała jej winę. Sprawa jest aktualnie w sądzie, ale nie w tym rzecz. Syn przeleciał przez skuter i z impetem uderzył o asfalt (zniszczony kask i odzież), nie doznał żadnych złamań więc karetka odjechała. Po powrocie do domu bolała go głowa i źle się czuł, więc na drugi dzień pojechałam z nim do szpitala dziecięcego na ostry dyżur. Tam lekarz zalecił kołnierz stabilizacyjny, zwolnienie ze szkoły na tydzień i z wf na miesiąc. Ponieważ syn od urodzenia jest pod opieką neurologa (w rezonansie zminy w mózgu i wada kręgosłupa) a po wypadku bóle głowy i kręgosłupa się nasiliły i w związku z tym od jesieni uczęszcza na rehabilitację i bierze leki przeciwbólowe, czekamy też na wizytę u neurochirurga. Czy mimo braku złamań i ewidentego uszczerbku mogę zwrócić się o odszkodowanie z tytułu ubezpieczenia dziecka w szkole i o zadośćuczynienie z ubezpieczenia sprawcy? Jestem absolutną nowicjuszką w tej dziedzinie, proszę o wskazówki. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henoz Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Oczywiście, ze należy się synowi odszkodowanie z NNW szkolnego oraz z OC sprawcy tego zdarzenia.Musi Pani zgłosić w szkole i wystapić do ubezpieczalni sprawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Brak trwałego uszczerbku na zdrowiu nie pozbawia Poszkodowanego prawa do dochodzenia zadośćuczynienia. W przypadku wypadku Pani syna doszło do rozstroju zdrowia i to jest wystarczającą przesłanką wystąpienia z wnioskiem o zadośćuczynienie i odszkodowanie.Wniosek taki kieruje się do ubezpieczyciela sprawcy szkody. W przypadku pytań zachęcam do skorzystania ze stopki poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keri Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 picia111 wrote:10 wrzesnia miałem wypadek na skuterze. Wracałem ze szkoły i na droge wybiegł mi pies. Próbując go ominać skuter wpadł w poslizg na piachu, skutkiem czego było złamanie kości promieniowej z przemieszczeniem i złamanie kosci łokcowej pod samym lokciem. 10 dni w szpitalu, operacja. Mam w reku metalową płytke i czeka mnie druga operacja. Jestem ubezpieczony tylko w szkole. Czy bede mial szanse na wysokie odszkodowanie? Lekarz na ostatniej wizycie powiedział iż w skutek złamania mam problem z nadgarskiem ale nie da rady tego naprawic. Reka mnie boli puchnie dretwieje. Czy wszystkie te rzeczy pomoga w uzyskaniu zadawalajacego odszkodowania?Proszę o rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi