jarek881 Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Witam, mam problem z którym nie wiem co zrobić. TUW wyliczył mi śmieszną wycenę szkody, oczywiście się z nią nie zgodziłem pani z infolinia kazała zrobić w warsztacie kosztorys naprawy. Warsztat zrobił mi taki kosztorys który był sześciokrotnie większy niż przyznany przez tuw. Po kilku dniach od przesłania kosztorysu zadzwoniłem co ustalili ,okazało się że niepotrzebnie robiłem ten kosztorys który kosztował mnie 200zł. Pani powiedziała że nie mam w ubezpieczeniu opłaconej amortyzacji i nie mogę przedstawiać faktur za naprawy (nie wiem czemu) tylko i wyłącznie ich wycena i pieniążki do ręki . Proszę o pomoc co dalej robić odwoływać się i zamówić własnego rzeczoznawcę?? czy to coś da. Z góry dziękuje za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Należy przede wszystkim dokładnie przeanalizować warunki ogólne AC i wariant ubezpieczenia jaki ma Pan zawarty. Są tu dwie kwestie : 1. zakres naprawy ujęty w kalkulacji, który trzeba sprawdzić i do tego może przydać się rzeczoznawca lub pracownik warsztatu, 2. sposób jej wykonania tj. stawki za rbg, amortyzacja, zamienniki itp, które powinny wynikać z tych warunków i to też należy sprawdzić. Z reguły TU w tej drugiej kwestii rzadko się myli, co nie znaczy, że nigdy. Natomiast w pierwszym temacie z reguły jest pole manewru. Generalnie wykupując AC nie należy sugerować się tylko ceną, bo to jest ubezpieczenie dobrowolne i każde TU kombinuje jak może aby wyjść na swoje przy niskiej cenie. Wszystko jest dobrze do czasu pierwszej szkody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek881 Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Niby nie mogę naprawiać samochodu w serwisie czy w warsztacie wystawiając faktury za naprawę, tylko i wyłącznie wycena i naprawa na własną rękę. TUW robiąc wycenę AUDATEX wyliczył 1700zł , a warsztat tym samym programem prawie 8tys.dzwonie do nich czemu jest taka różnica , a oni mówią że nie miałem opłaconej amortyzacji PARANOJA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Tym samym programem, ale przy innych parametrach, pisałem już o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi