Witam serdecznie,
Potrzebuję pomocy jak napisać odwołanie od decyzji ubezpieczyciela, ponieważ dostałem odmowę wypłaty odszkodowania.
Oto pismo które dostałem od ubezpieczyciela:
Quote:
zgromadzonej w aktach wyż. wym. szkody - CONCORDIA POLSKA TUW odmawia
przyjęcia odpowiedzialności odszkodowawczej za powyższą szkodę z
tytułu umowy ubezpieczenia auto-casco zawartej z Panem przez nasze
Towarzystwo i potwierdzonej polisą nr 1234567.
Uzasadnienie
Jak wynika to ze złożonej przez Pana do akt szkody dokumentacji do
szkody doszło w dniu 20.09.2011 r. na autostradzie pomiędzy
miejscowościami xx i xx, przy prędkości około 100
km/godz. na prostym odcinku drogi koło wbiło się w błotnik, w
następstwie czego uszkodzeniu uległa przednia lewa cześć pojazdu
między innymi błotnik, próg, wahacz, opona, tarcza koła, zwrotnica
oraz półoś.
Istotne postanowienia zawartej z Panem przez nasze Towarzystwo umowy
ubezpieczenia auto-casco zawiera wyż. wym. umowa ubezpieczenia oraz
stanowiące jej integralną część Ogólne Warunki Ubezpieczenia
"Concordia Auto", zwane dalej OWU.
Zgodnie z postanowieniem § 2 ust. 1 rozdziału II OWU, ubezpieczenie AC
obejmuje zakresem zdarzenia polegające na (1) wypadku pojazdu, (2)
utracie pojazdu lub jego części (...) i (3) zniszczeniu lub
uszkodzeniu bagażu w wyniku wypadku. Zawarta w § 2 rozdziału l OWU
definicja wypadku określa, iż wypadek jest to utrata, zniszczenie lub
uszkodzenie pojazdu w wyniku a) kolizji drogowej, b) działania osób
trzecich, c) pożaru, wybuchu, d) działania sił przyrody, e) nagłego
działania czynnika temperaturowego lub chemicznego pochodzącego z
zewnątrz pojazdu.
Z podanych przez Pana okoliczności powstania szkody w pojeździe
wynika, iż brak jest przesłanek wskazujących że do szkody doszło w
wyniku zdarzenia objętego ochroną ubezpieczeniową, wskazanego w
postanowieniach § 2 ust. 1 rozdziału II OWU, związku z czym za
przedmiotową szkodę nasze Towarzystwo odpowiedzialności przyjąć nie
może.
Mając powyższe na uwadze, nasze Towarzystwo zmuszone było stwierdzić
jak na wstępie.
Od niniejszego stanowiska, w terminie 30 dni od daty jego otrzymania,
przysługuje prawo odwołania się do Zarządu CONCORDIA POLSKA TUW lub
skierowanie sprawy na drogę postępowania sądowego.
Poniżej napisałem odwołanie od decyzji, bardzo proszę o pomoc w napisaniu tejże decyzji gdyż nigdy takiego czegoś nie pisałem. Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki!
Quote:
W związku z doręczoną decyzją o odmowie przyjęcia odpowiedzialności odszkodowawczej za powyższą szkodę z tytułu ubezpieczenia auto-casco proszę o ponowne rozpatrzenie mojej sprawy.
Ubezpieczenie zgodnie z definicją wypadku, określa iż wypadek jest to utrata, zniszczenie lub uszkodzenie pojazdu w wyniku a) kolizji b) działania osób trzecich c) pożaru, wybuchu d) działania sił przyrody e) nagłego działania czynnika temperaturowego lub chemicznego pochodzącego z zewnątrz pojazdu. Nawiązując do podpunktu b) działania osób trzecich – których stałem się ofiarą. Proszę o pozytywną decyzje odpowiedzialności odszkodowawczej za powyższą szkodę.
Uzasadnienie
Po wnikliwej analizie, doszedłem do wniosku że stałem się ofiarą działania osób trzecich.
Po wymianie na nowe ogumienie letnie w marcu bieżącego roku, koła nie były odkręcane. Były regularnie sprawdzane i ani razu nie zdarzyło się aby samoistnie się odkręciły.
Wracając w dniu 20.09.2011r. do domu z miejscowości xx zatrzymałem się w miejscowości xx przy Karczmie przy ulicy Gwiazd 8A aby coś zjeść. Samochód pozostawiłem przy pobliskim parkingu.
Po wyjściu z lokalu po około 30stu minutach przypadkiem zobaczyłem mężczyznę który oddalał się szybkim tempem w inną stronę, jak później skojarzyłem po całym zajściu. Następnie wsiadłem do pojazdu, włączyłem muzykę i jechałem dalej do domu. Nie słyszałem żądnych niepokojących dźwięków podczas jazdy. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów na autostradzie koło zawinęło się w błotnik. Auto zostało zaholowane lawetą do domu. Po sprawdzeniu reszty kół, dwa z nich miały lekko poluzowane szpilki, dlatego myślę że padłem ofiarą działania osób trzecich. Podejrzewam że ktoś próbował ukraść moje felgi, gdyż są one znacznej wartości. Dbam o swój samochód i wszystkie przeglądy auta były robione na czas w warsztacie. Całe szczęście że szkoda stała się na drodze prostej, gdyż jakby to się stało na zakręcie to mógłbym stracić życie.