Witam. Byłem 6 dni w szpitalu mam łącznie 42 dni zwolnienia.Zerwane ścięgno achillesa.Pracuje. kto płaci mi za zwolnienie
kto płaci za zwolnieni
Założył mariusz74, 19 kwietnia 2011 · 298 wyświetleń
Pracodawca jeśli zatrudnia więcej niż 20 pracowników.
ZUS jeśli pracodawca zatrudnia nie więcej niż 20 pracowników.
podstawa prawna
Dz.U.10.77.512 USTAWAz dnia 25 czerwca 1999 r.
o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa art 61
Witam mam pytanie , jestem zatrudniony na umowę zlecenie . Miałem wypadek przy pracy, pracodawca mowi ze nie przysługuje mi L4 , jak to jest??? i czy po 30 dniach ZUS bd płacił mi to L4??? prosze o pomoc Dzieki
Jeśli był to wypadek przy pracy lub traktowany na równo wypadku przy pracy to zgodnie z art. 8 ust. 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego przysługuje od pierwszego dnia niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową, z zastrzeżeniem ust. 3. Wówczas zgodnie z art. 10 przedmiotowej ustawy prawo do zasiłków z ubezpieczenia wypadkowego ustalają i świadczenie to oraz zasiłki wypłacają: 1) płatnicy składek, jeżeli są zobowiązani do ustalania prawa do zasiłków w razie choroby i macierzyństwa i ich wypłaty; 2) ZUS w pozostałych przypadkach. W przypadku wypadku w drodze do pracy i z pracy czy choroby wypłacany jest zasiłek chorobowy z ubezpieczenia chorobowego. Wobec tego dopiero po 33 dniach trwania niezdolności do pracy w ciągu roku kalendarzowego, a w przypadku pracownika, który ukończył 50 rok życia, trwającej łącznie dłużej niż 14 dni w ciągu roku kalendarzowego, pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy na zasadach określonych w odrębnych przepisach- art. 92 § 4 k.p.. Wobec tego owe odrębne przepisy to ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst. jedn. Dz. U. z 2010 r. Nr 77, poz. 512 ze zm.). Wówczas zgodnie z art. 61 przedmiotowej ustawy zasiłek wypłacają płatnicy składek na ubezpieczenie chorobowe, którzy zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych, z zastrzeżeniem pkt 2 lit. d (wygaśnięcia umowy o pracę), a w pozostałych przypadkach ZUS. Od dn. 1 marca 2003 r. ZUS nie wypłaca jednorazowego odszkodowania za wypadek w drodze do pracy i w drodze z pracy. Regulacje te zostały zawarte natomiast w art. 57b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.). Wobec tego w myśl art. 57a przedmiotowej ustawy jeśli niezdolność do pracy jest spowodowana wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy rentę można uzyskać pomimo nie spełnienia wymagany okres składkowy i nieskładkowy.
dzidek9112 napisał(a):
Witam mam pytanie , jestem zatrudniony na umowę zlecenie . Miałem wypadek przy pracy, pracodawca mowi ze nie przysługuje mi L4 , jak to jest??? i czy po 30 dniach ZUS bd płacił mi to L4??? prosze o pomoc Dzieki
2) Pkt 1. Jeśli mowa o chorobie czy wypadkach w drodze do pracy i z pracy to puunktem krytycznym jest nie termin 30 dni a 33 dni. zgodnie z art. 61 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst. jedn. Dz. U. z 2010 r. Nr 77, poz. 512 ze zm.) zasiłek wypłacają płatnicy składek na ubezpieczenie chorobowe, którzy zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych, z zastrzeżeniem pkt 2 lit. d (wygaśnięcia umowy o pracę), a w pozostałych przypadkach ZUS. Jednak tutaj chodzi o wypadek przy pracy i wówczas zgodnie z art. 10 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) prawo do zasiłków z ubezpieczenia wypadkowego ustalają i świadczenie to oraz zasiłki wypłacają: 1) płatnicy składek, jeżeli są zobowiązani do ustalania prawa do zasiłków w razie choroby i macierzyństwa i ich wypłaty (zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych); 2) ZUS w pozostałych przypadkach.