zelu1 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Witam serdecznie Mam ogromną prośbę o pokierowanie moimi działaniami dotyczącymi uzyskaniu odszkodowania za wypadek przy pracy, ponieważ moja wiedza na ten temat właściwie równa się zeru (jak łatwo się więc domyśleć jest to mój pierwszy wypadek i mam nadzieję że ostatni). Nie tak dawno pracodawca zaproponował nam dobrowolne ubezpieczenie w PZU na okoliczność wypadków, a ponieważ z racji wykonywanego przeze mnie zajęcia (przy transporcie ciężkich materiałów, praca przy suwnicy itd) jestem na takie wypadki niestety narażony zgodziłem się. Nie jestem w stanie powiedzieć jakiego typu (bo z tego co mi wiadomo są różne typy takich ubezpieczeń) jest to ubezpieczenie, mogę tylko powiedzieć że co miesiąc z tego tytułu potrącano mi 50 zł z każdej wypłaty. Jestem jeszcze w trakcie leczenia, ale co dalej? Czy po zakończonym leczeniu mam iść do PZU po jakiś wniosek, czy zajmie się tym pracodawca? Dodam że wypadek został uznany, tzn zaraz po nim pojawiła się inspekcja BHP, robiono zdjęcia itd..kierownik wspomniał tylko że być może ktoś przyjedzie do mnie do domu abym podpisał jakieś zeznanie ( ?? ) Narazie moje leczenie jeszcze trwa, jestem na zwolnieniu wypadkowym płatnym 100%, ale wolę już teraz wiedzieć co czeka mnie później...Jak już wspomniałem wcześniej nigdy nie miałem kontaktu z tego typu sprawami i najzwyczajniej w świecie nie wiem co robić i jakiego typu podjąć działania...Będę wdzięczny za okazaną pomoc i rady, pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_michal Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 zgłoszeniem sprawy do ubezpieczyciela, na moje oko (bo w tego typu sprawach nie jestem specjalistą), powinieneś zgłosić sam. Zostaniesz wezwany na komisję, która orzeknie stopień uszczerbku i na tej podstawi wypłacone zostanie odszkodowanie. Możesz także starać się o odszkodowanie z ZUS, jeżeli wypadek miał miejsce w pracy, procedura ta sama.Twoje ubezpieczenie w PZU to prawdopodobnie ubezpieczenie typu NW, tutaj odszkodowania nie są zbyt wysokie głównie ze względu na niskie kwoty sumy ubezpieczeń, przeważnie 10.000 -100.000 zł. Ale lepiej spróbuj dostać się do umowy i sam zobacz jaka jest suma ubezpieczenia.jeżeli dostaniesz 5% uszczerbek dostaniesz odpowiednio 5% kwoty sumy ubezpieczenia.Jeżeli się mylę, proszę o sprostowanie, ale tak to wygląda w NW, nie za ciekawie moim zdaniem...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelu1 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Dziękuję bardzo za odpowiedź, jestem już troszkę mądrzejszy...jeśli będę miał jeszcze jakieś problemy na pewno odezwę się ponownie z prośbą o pomoc...dziękuję jeszcze raz, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mencnerek Opublikowano 26 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2008 do PZU musisz dostarczyć protokół z wypadku,wypisany przez bhpw zakładzie pracy,a po zakończeniu leczenia,musisz pobrać w pracy papiery powypadkowe(jezżeli to zakład cię ubezpiecza),dadzą ci druk wktóry musisz uzupełnić i dostarczyć do lekarza który cię leczył,za opłatą (15zł)dostaniesz wypisany świstek któty musisz dostarczyć do siedziby PZU,a potem już komisja.To samo jeżeli chodzi o ZUS,tylko jeszcze więcej biurokracji,więcej straconego czasu i nerwów,jeżeli nie przyniesiesz im uszkodzonej części ciała w ręku i nie udowodnisz,że do niczego się nie nadaje,nic nie zdziałasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edessa323 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Miałam wycinany nabłoniak / rodzaj nowotworu / została mi duża blizna na nosie - czy za to należy mi się odszkodowanie z PZU ? teraz mam nogę w gipsie 6,5tyg / V palec lewej stopy - złamanie/.co i jak mam załatwiać? na jakie mogę liczyć odszkodowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi