Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

potracona przez samochód

9999
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

dzin dobry zostałam potracona przez cofajacy samochód prawie juz dochodziłam do chodnika na jezdni po tej stronie były zaparkowane dwa samochody kierowca który mnie potrącił chciał własnie zaparkowac tyłem za tymi dwoma samochodami powiedział ze gdy cofał nie popatrzył w tylnie lusterko tylko w prawe i lewe i mni nie widział ,zostałam uderzona upadłam w skutek tego mam złamana reke i podłuczony bok,gdy kierowca wyleciał z samochodu i podeszedł do mnie zrobiło mi sie strasznie sałabo czułam ze zaraz odlece poprosiłam zeby mnie szybko odwjuz nz pogotowie ratunkowe tam udzielono mi pomocy kazano i dostała skierowanie do szpitala z kierowca który mnie potracił pojechalismy do szpitala tam okazało sie ze mam złamana reke załozono mi gips w drodze powrotnej podjechalismy na policje tam wszysko spisali zrobili protokół i zdjecia .Niewiem co dalej jaki mam prawa ,wina napewno jest kierowcy

W takiej sytuacji ma Pani prawo do świadczeń odszkodowawczych z polisy OC sprawcy wypadku.

Szkodę zgłasza się bezpośrednio do Ubezpieczyciela. Ma Pani prawo do:

- zadośćuczynienia za ból i cierpienie

- odszkodowania z tytułu opieki, rehabilitacji, kosztów poniesionych, przejazdów

- odszkodowania z tytułu uszczerbku w dochodzie - jeśli była Pani aktywna zawodowo

Jeśli posiada Pani ubezpieczenia dobrowolne NNW to z nich również może Pani dochodzić świadczeń.

Gdyby wypadek był wypadkiem w drodze z pracy do pracy to należy zgłosić ten fakt pracodawcy, będzie to oznaczać prawo do zasiłku chorobowego w wysokości 100 % podstawy wymiaru zasiłku chorobowego = brak odszkodowania z OC o utracony dochód.

W przypadku pytań proszę o kontakt - stopka poniżej.

Witam,

W przedstawionym opisie nie wskazała Pani czy o zdarzeniu została powiadomiona policja. Zakres obrażeń Pani wskazuje, iż mamy do czynienia z przestępstwem, albowiem rozstrój Pani zdrowia z uwagi na złamanie kończyny przekraczał będzie dni 7. Skazanie kierującego przez sąd ma istotne znaczenie w kwestii terminów przedawnienia roszczeń cywilnoprawnych. Zasadniczym terminem przedawnienia w polskim systemie prawnym są trzy lata od dnia kiedy dowiedziała się Pani o szkodzie i osobie zobowiązanej do jej naprawienia, w przypadku skazania przez sąd za popełnienie przestępstwa będzie to aż 20 lat od daty wypadku.

Jeżeli policja powiadomiona została o wypadku, w pierwszej kolejności zwrócić należy się do nich o odpis notatki policyjnej z miejsca zdarzenia, gdzie zawarte będą dane kierującego, pojazdu oraz dane Towarzystwa Ubezpieczeń z którym kierujący zawarł umowę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. W opisanym przypadku odpowiedzialność kształtuje się na zasadzie ryzyka, a zatem tylko ewentualne uznanie Pani za wyłącznie winną zdarzenia może skutkować odmową wypłaty świadczeń. Z Pani opisu nie wynika jednak aby taka okoliczność mogła być brana pod uwagę. Katalog świadczeń należnych osobie poszkodowanej może ponad wskazany powyżej poszerzyć można by jeszcze o odszkodowanie z tytułu uszkodzonej odzieży i zniszczonych rzeczy osobistych.

Dalsze roszczenia ocenić można będzie po zakończeniu leczenia, albowiem gdyby okazało się, że na skutek braku zrostu, albo jakiś komplikacji sprawność ręki zostanie stale ograniczona, możliwe będzie ubieganie się o prawo do renty.

Wierzymy jednak, ze proces leczenia i rehabilitacji pozwoli na całkowity powrót do zdrowia.

W razie jakichkolwiek wątpliwości albo dodatkowych pytań dotyczących postępowania zapraszamy do kontaktu z naszą spółką.