Podczas stania na czerwonym świetle (roboty drogowe- ruch wahadłowy) odpadła podczas szlifienia tarcza od szlifierki i z wielkią prędkością odbiła się od maski samochodu. Firma upiera się, że sama odkupi część (maskę- auto jest serwisowane więc chcę mieć nową maskę, a nie malowanie) czyli zaczynają kręcić. Czy po spisaniu oświadczenia o winie i szkodzie mogę żądać nr ubezpiecznia ( nie chcę aby to oni decydowali co będę robić)
uszkodzenie auta przez tarczę od szlifierki-roboty na drodze
Założył igorino19, 14 maja 2011 · 317 wyświetleń
Chcą sami pokryć koszty to nie znaczy, że muszą kręcić. Idzisesz do ASO, przedstawiasz kosztorys i żądasz wypłaty pełnej kwoty. Jak nie, to zgłaszasz się do ubezpieczyciela sprawcy. Pamiętaj jednak, że gdy twoje auto ma więcej niż 3 lata, a są dostępne zamiennkiki to ubezpieczyciel nie wypłaci ci za oryginał. Wyjątek 1: niektóre serwisy autoryzowane mogą mieć podpisane umowy na stosowanie oryginałów we wszystkich samochodach bez względu na wiek, wyjątek 2: możesz walczyć o oryginał gdy przedstawisz kompletną, od momentu zakupu do chwili obecnej książeczkę serwisową z ASO. Poza tym , jeżeli pokrywa silnika ze względu na zakres uszkodzeń nie kwalifikuje się do wymiany tylko do naprawy to tak właśnie szkoda będzie zlikwidowana - producent przewiduje naprawe tego elementu.
Miszka napisał(a):
. Pamiętaj jednak, że gdy twoje auto ma więcej niż 3 lata, a są dostępne zamiennkiki to ubezpieczyciel nie wypłaci ci za oryginał. Wyjątek 1: niektóre serwisy autoryzowane mogą mieć podpisane umowy na stosowanie oryginałów we wszystkich samochodach bez względu na wiek, wyjątek .
Miszka napisał(a):
. 2: Poza tym , jeżeli pokrywa silnika ze względu na zakres uszkodzeń nie kwalifikuje się do wymiany tylko do naprawy to tak właśnie szkoda będzie zlikwidowana - producent przewiduje naprawe tego elementu.