Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek przy pracy !!!

hades32
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wypdek byl z przyczyn zewnetrznych(Zerwalem staw skokowy podczas pracy na magazynie a dokladniej zle nastapilem na noge), BHPowiec orzekl iz wypadek nie byl z mojej winy. I nie jest wina ani pacodawcy ani pracownika czyli mnie.

Skontaktuj się z Kancelarią Odszkodowawczą Cito Kraków. Pracuje tam grupa specjalistów, którzy udzielą Ci fachowej porady i krok po kroku pokierują jak dochodzić odszkodowania powypadkowego i za uszczerbek na zdrowiu. Specjaliści z kancelarii pomagają również w zakresie odszkodowań komunikacyjnych, powypadkowych samochodowych i typowo wypadków w pracy. Polecam !

Skontaktuj się z Kancelarią Odszkodowawczą Cito Kraków. Pracuje tam grupa specjalistów, którzy udzielą Ci fachowej porady i krok po kroku pokierują jak dochodzić odszkodowania powypadkowego i za uszczerbek na zdrowiu. Specjaliści z kancelarii pomagają również w zakresie odszkodowań komunikacyjnych, powypadkowych samochodowych i typowo wypadków w pracy. Polecam !

• 1 miesiąc temu...
Firmą z Krakowa jestem z Wrocławia ,więc tu będę kogoś szukać , poza tym doszedł jeszcze jeden problem i też chcę się dowiedzieć jak to jest z odszkodowaniami za błędy lekarskie

• 4 tygodnie później...

Dokumentacja z wypadku przy pracy powinna powstań w odpowiedniej liczbie egzemplarzy. To znaczy, że powstają minimum 3 egzemplarze protokołu ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku kart wypadku, do tego są załączane dokumenty na podstawie których sporządzono protokół. 1egzemplarz trafia do poszkodowanego, 2 pozostaje przez 10lat u pracodawcy, 3 jest przeznaczony dla ZUS. Stąd sytuacja jaka cię spotkała jest naturalna. ZUs przyjmuje swój egzemplarz.

Prawidłowo winno wyglądac to tak, że po zakończniu lecznia zwracasz się do pracodawcy o skierowanie do orzecznika i on wysyła komplet dokumentów do ZUS. W praktyce spotkałem się z takim trybem, że dokumenty do złożnia do Zus przekazywano poszkodowanemu i on dostarczał do ZUS (pozostaje kwestia udowodnienia, że pracodawca przekazał do ZUS, np na kopi pisma przewodniego)

W zależności od struktury firmy, od zakwalifikowania prawnego wypadku (ciężki, zbiorowy, śmiertelny) może dokumentacja powstawać w większej ilości niż 3 egzemplarze.

Np jeśli pracownik jest zatrudniony w lokalnej jednostce, a sprawy z Zusem załatwia centrala zlokalizowana n drugim końcu Polski jedne egzemplarz po za jednostka lokalna trafia do jednostki centralnej ( ZUS nie przyjmuje kopii protokołu nawet potwierdzonego za zgodność)

W przypadkach kwalifikacji wypadku innego niż indywidualny lekki jeden egzemplarz trafia do PIP i 1 do prokuratury ( przyczym te organy są bardziej elastyczne i przyjmują kopie)

• 1 miesiąc temu...
  • 2 lata później...

Dzień dobry, mam problem czy zawiadomienie o wypadku zostało dobrze napisane, w zakładzie pan od BHP nie był skłonny do pomocy. Sytuacja wygląda tak, że chłopak jest serwisantem okien i drzwi i jeździ po Polsce. W grudniu w Krakowie podczas rozładunku skrzydła drzwiowego poczuł silny ból pleców i żeby dalej ruszyć musiał jechać na lekach przeciwbólowych. Po powrocie do firmy ( na pomorzu) udał sie do lekarza, dostał skierowanie na RTG, do poradni ortopedyczniej . W wyniku RTG wyszło : skaralizacja kręgu L5, niespojenie kręgu S1 i zniesienie fizjologicznej lordzy- odchylenie rozwojowe.

W zawiadomieniu o wypadku napisałam kolejno

W okolicznościach : Przy rozładowaniu skrzydła drzwiowego na reklamacji u klienta poczułem nagły silny i ostry ból kręgosłupa, który na dłuższą chwilę mnie unieruchomił opóźniając i utrudniając dalszą pracę.

W związku z w/w wypadkiem zostałem pszkodowany w następujący sposób : Siny ból spowodował konieczność zażywania leków przeciwbólowych na czas powrotu do firmy. Po wizycie u lekarza rodzinnego otrzymałem skierowanie na RTG i do poradni ortopedycznej oraz zwolnienie lekarskie na okres 3 tygodni. Ortopeda wystawił skierowanie na rehabilitację. RTG wykazało :skaralizacja kręgu L5, niespojenie kręgu S1 i zniesienie fizjologicznej lordzy- odchylenie rozwojowe.

Czy jest to poprawnie napisane? Uprzejmie proszę o pomoc

• 5 miesięcy temu...

Witam,

podczas pracy na maszynie CNC doznalem urazu (przeciecie palca - 1 szew). Zatrzymałem maszyne, chciałem sciagnac wiór z wiertła bo sie zaplatał. Probowalem sciagnac go powietrzem ale nie dalo rady wiec chcialem sciagnac go reka. Wiór mi sie zaplatal przecinajac rekawiczke oraz palec. Kolega udzielil mi pierwszej pomocy i poszedlem zgłosic wypadek do kierownika po czym pojechalem do szpitala.

Opisalem caly wypadek na kartce i zanioslem do bhp-owca wraz z rekawiczka. BHPowiec stwierdzil ze to moja wina i nie bedzie to uznane jako wypadek przy pracy bo nie ma krwi na rekawiczce oraz moglem uzyc haczyka do sciagniecia wiorow. Problem jest w tym ze przy maszynie nie ma zadnego haczyka, a druga sprawa to nikt mi nie przekazal informacji ze nalezy wiory sciagac jakims haczykiem, moze dlatego ze moje szkolenie BHP odbylo sie na zasadzie masz nosic rekawiczki, okulary, a jak jest glosno to jeszcze zaloz stopery, tu i tu podpisz, do widzenia.

Protokolu powypadkowego jeszcze nie odebralem, nawet nie wiem czy sporzadza.

Stad moje pytanie czy mozna cos z tym zrobic aby zostalo to zdarzenie uznane jako wypadek przy pracy?