patja Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Witam!Mam pytanie dotyczące określenia rodzaju wypadku, któremu uległ pracownik, a dokładnie, czy będzie to wypadek przy pracy, wypadek traktowany na równi, czy może wypadek w drodze?Pracownik uległ wypadkowi komunikacyjnemu w weekend w drodze na uczelnię, gdzie studniuje podyplomowo, a na studia te skierował go pracodawca i to on pokrywa część kosztów z tym związanych. Muszę przeprowadzić postępowanie powypadkowe, ale nie jestem pewna i mam spore wątpliwości, jaki to będzie rodzaj wypadku.Z góry dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joanna Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Patja - ja bym uznała. Skoro pracodawca skierował i płaci to oczekuje by człowiek sie stawiał na zajęcia. W drodze na szkolenie to też w drodze do pracy mimo, że to nie normalny dzień pracy. Ale paragrafów nie znam. Dodatkowo jeśli sprawcą jest ktoś inny jak on to może walczyć o dodatkowe odszkodowanie z polisy OC sprawcy.Pisz. Służę pomocą joko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Za drogę do pracy lub z pracy uważa się oprócz drogi z domu do pracy lub z pracy do domu również drogę do miejsca lub z miejsca: innego zatrudnienia lub innej działalności stanowiącej tytuł ubezpieczenia rentowego,zwykłego wykonywania funkcji lub zadań zawodowych albo społecznych,zwykłego spożywania posiłków, odbywania nauki lub studiów. Poszukaj tutaj, jest tam troche ciekawych tematów: http://www.google.pl/search?q=wypadek+w+drodze+na+uczelni%C4%99+orzeczenie&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patja Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Bardzooo dziękuję za wszystkie informacje Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 10 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Zgodnie z art. 57b ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.) za drogę do pracy lub z pracy uważa się oprócz drogi z domu do pracy lub z pracy do domu również drogę do miejsca lub z miejsca: 1) innego zatrudnienia lub innej działalności stanowiącej tytuł ubezpieczenia rentowego; 2) zwykłego wykonywania funkcji lub zadań zawodowych albo społecznych; 3) zwykłego spożywania posiłków; 4) odbywania nauki lub studiów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi