Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Jaki to rodzaj wypadku???

patja
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie dotyczące określenia rodzaju wypadku, któremu uległ pracownik, a dokładnie, czy będzie to wypadek przy pracy, wypadek traktowany na równi, czy może wypadek w drodze?

Pracownik uległ wypadkowi komunikacyjnemu w weekend w drodze na uczelnię, gdzie studniuje podyplomowo, a na studia te skierował go pracodawca i to on pokrywa część kosztów z tym związanych. Muszę przeprowadzić postępowanie powypadkowe, ale nie jestem pewna i mam spore wątpliwości, jaki to będzie rodzaj wypadku.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Patja - ja bym uznała. Skoro pracodawca skierował i płaci to oczekuje by człowiek sie stawiał na zajęcia. W drodze na szkolenie to też w drodze do pracy mimo, że to nie normalny dzień pracy. Ale paragrafów nie znam. Dodatkowo jeśli sprawcą jest ktoś inny jak on to może walczyć o dodatkowe odszkodowanie z polisy OC sprawcy.

Pisz. Służę pomocą :) joko

Za drogę do pracy lub z pracy uważa się oprócz drogi z domu do pracy lub z pracy do domu również drogę do miejsca lub z miejsca:

innego zatrudnienia lub innej działalności stanowiącej tytuł ubezpieczenia rentowego,

zwykłego wykonywania funkcji lub zadań zawodowych albo społecznych,

zwykłego spożywania posiłków,

odbywania nauki lub studiów.

Poszukaj tutaj, jest tam troche ciekawych tematów: http://www.google.pl/search?q=wypadek+w+drodze+na+uczelni%C4%99+orzeczenie&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

• 5 miesięcy temu...
Zgodnie z art. 57b ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.) za drogę do pracy lub z pracy uważa się oprócz drogi z domu do pracy lub z pracy do domu również drogę do miejsca lub z miejsca: 1) innego zatrudnienia lub innej działalności stanowiącej tytuł ubezpieczenia rentowego; 2) zwykłego wykonywania funkcji lub zadań zawodowych albo społecznych; 3) zwykłego spożywania posiłków; 4) odbywania nauki lub studiów.