Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek przy pracy studenta (umowa zlecenie)

macias00
 Share

Recommended Posts

Witam, mam taki oto problem. W czerwcu miałem wypadek przy pracy, skutkiem były przecięte ścięgna prawej dłoni II i III palec. Zatrudniony byłem w agencji na podstawie umowy zlecenie. Pracowałem w innej firmie, która była klientem agencji. Jako, że jestem studentem agencja nie odprowadzała ode mnie składek ZUS, jedynie podatek. Staram się, żeby mi wydali kartę wypadkową, niestety dostałem tylko `informację o wypadku`. Twierdzą, że karta wypadkowa jest zbędna, ponieważ nie odprowadzali ode mnie składek i np. nie ma potrzeby dawania tego do ZUSu. Wg mnie mimo, że nie odprowadzali składek muszą wydać takie pismo, które będzie mi potrzebne do uzyskania np. odszkodowania z OC agencji, sprawy sądowej z klientem firmy. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam macias

Kartę wyadku sporządza się dla osób,niebędących pracownikami, które uległy wypadkowi przy pracy w okresie ubezpieczenia wypadkowego. Byłeś zatrudniony na podstawie umowy zlecenia od której nie były odprowadzane składki na ubezpieczenie wypadkowe, a więc nie ma podstaw abyś otrzymał kartę wypadku.

Zleceniodawca wydał Ci informację o wypadku i to powinno wystarczyć.

macias00 wrote:

To czy w takim razie mam szansę na odszkodowanie od ubezpieczyciela (PZU) agencji?

Tak- można likwidować szkodę z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW.