Jump to content
Forum Odszkodowania

Wypadek nie z mojej winy w czasie drogi do pracy

aniaryba31
 Share

Recommended Posts

Mam pytanie , w drodze do pracy miałam wypadek nie z mojej winy , w samochodzie jechała jeszcze moja 10 letnia córka która miałam zostawić u rodziny na czas pobytu mojego w pracy .Czy mogę się starać o odszkodowanie dla mnie za uszczerbek na zdrowiu naderwanie kręgu szyjnego z ubezpieczenia sprawcy , czy z mojego nnw ? i czy uraz psychiczny jaki córka w chwili obecnej ma wsiadając do samochodu ( auto uderzyło w bok po stronie gdzie siedziało dziecko) też podlega jako uszczerbek na zdrowiu ?Proszę także o informacje czy z ubezpieczenia grupowego z pracy też powinnam się starać o odszkodowanie , skoro w drodze do pracy musiałam zjechać na drogę osiedlową nie będąca drogą bezpośrednią do zakładu.

Możesz jedno i drugie. Jesli masz NNW przy swojej polisie to warto powalczyć, ale zwykle chcą po zakończeniu leczenia. Z OC sprawcy też Ci się należy odszkodowanie i zwrot poniesionych kosztów - to możesz rozpocząć wcześniej . Jesli chodzi o grupowe na pewno złóż ( zakładam, że to słała droga do pracy - do udowodnienia ). Mało szczegółów podałaś. Działaj i nie daj się spławić. Ubezpieczyciele zawsze próbują się wymigać. Zachęcam do skorzystania z firmy odszkodowawczej. Walczą skuteczniej niż zwykły człowiek. Powodzenia :)

Oczywiście ma Pani prawo do odszkodowania i zadośćuczynienia z ubezpieczenia OC sprawcy. Pani córka również. Dodatkowo macie prawo do świadczenia z ubezpieczenia NNW.

Co do ubezpieczenia grupowego i uznania wypadku za wypadek w drodze do pracy to może pojawić się pewien problem tj. czy była to najkrótsza, nieprzerwana droga. Warto zrobić zgłoszenie, ewentualnie dostanie Pani odmowę.

W przypadku pytań zachęcam do skorzystania z naszej pomocy - stopka poniżej.

Witam moja sytuacja się zmieniła córka po dwóch dniach złego samopoczucia jest w chwili obecnej w szpitalu , prowadzone są badania przyczyny bólu głowy jaki od wczoraj ma , być może jest to przyczyna przeziębienia z powodu czekania na przyjazd policji do kolizji , cztery godziny w zimny deszczowy dzień , bo obie dość jesteśmy z tego powodu teraz przeziębione .Co ja w tej chwili mam zrobić , szkoda jest zgłoszona do ubezpieczyciela sprawcy , dostałam do wypełnienia papiery oc , pytanie czy teraz mam zgłaszać od razu że dziecko w szpitalu czy dopiero po skończonym leczeniu.Proszę o pomoc tak to jest matka samotnie wychowująca dziecko , nie bardzo mam pojęcie co robić .NNW przy mojej polisie też posiadam .

Aniaryba31 - przede wszystkim zachowaj spokój. Pamietaj, że na wszystko warto brac rachunki : na twoje dojazdy do szpitala, leki, badania i takie tam. Wszystko się dobrze ułoży. Nie musisz sie spieszyć. To wszytko trwa zawsze zbyt długo. Nic nie przyspieszysz i nic nie stracisz jak zgłosisz to miesiąc pózniej. SPOKO I MąRDRZE :)

Zajmij się córeczką w pierwszym rzędzie. Z NNW i tak weżmiesz po zakończeniu leczenia. A odszkodownie możesz otrzymać pózniej ( do 13 lat wstecz :) ) Trzymajcie się ! :) Pisz jak masz jeszcze pytania. Pomożemy :) joko

P.Bęben wrote:
Witam
można się starać o odszkodowania dla Pani i córki. Z chęcią Nasza firma pomoże.
.pl
Zanim Pan zacznie pomagać w imieniu firmy o wątpliwej reputacji radzę przeczytać regulamin forum który zabrania reklamy, myślę czytanie ze zrozumieniem nie powinno być dla Pana problemem.

Proponuję wpisać w google nazwę firmy + opinie + artykuły i powinno się wile ukazać :)

Jeśli zajmujesz się odszkodowaniami to doskonale wiesz o czym mówię :)

aniaryba31 wrote:
Witam moja sytuacja się zmieniła córka po dwóch dniach złego samopoczucia jest w chwili obecnej w szpitalu , prowadzone są badania przyczyny bólu głowy jaki od wczoraj ma , być może jest to przyczyna przeziębienia z powodu czekania na przyjazd policji do kolizji , cztery godziny w zimny deszczowy dzień , bo obie dość jesteśmy z tego powodu teraz przeziębione .Co ja w tej chwili mam zrobić , szkoda jest zgłoszona do ubezpieczyciela sprawcy , dostałam do wypełnienia papiery oc , pytanie czy teraz mam zgłaszać od razu że dziecko w szpitalu czy dopiero po skończonym leczeniu.Proszę o pomoc tak to jest matka samotnie wychowująca dziecko , nie bardzo mam pojęcie co robić .NNW przy mojej polisie też posiadam .
Może Pani już teraz poinformować o pobycie dziecka w szpitalu, to w żaden sposób nie zaszkodzi prowadzonemu postępowaniu.

W przypadku pytań proszę o kontakt.

patja wrote:
Witam!
Po raz kolejny proszę o pomoc, bo zaczym się gubić w tych wszystkich naszych przepisach... Pytania mam dwa (oczywiście dotyczące wypadku w drodze):

1) Czy pomimo braku urazu należy sporządzić kartę wypadku w drodze - w definicji niewiedzieć dlaczego nie ma pojęcia uraz?

2) Jeśli mam do czynienia z wypadkiem drogowym, gdzie poszkodowana była sprawczynią wypadku (nieostrożność przy zmianie pasa) to czy bez problemu może korzystać z 100% L4? Uważam, że nie pomimo mandatu karnego nie jest to rażące niedbalstwo, a tym bardziej umyślność, a dodatkowo w przypadku wypadków w drodze nie korzysta się z ustawy wypadkowej?

Bardzo proszę o wyczerpującą odpowiedź i pomoc, za którą z góry serdecznie dziękuję.

• 5 months later...
marks wrote:
patja wrote:
Witam!
Po raz kolejny proszę o pomoc, bo zaczym się gubić w tych wszystkich naszych przepisach... Pytania mam dwa (oczywiście dotyczące wypadku w drodze):

1) Czy pomimo braku urazu należy sporządzić kartę wypadku w drodze - w definicji niewiedzieć dlaczego nie ma pojęcia uraz?

2) Jeśli mam do czynienia z wypadkiem drogowym, gdzie poszkodowana była sprawczynią wypadku (nieostrożność przy zmianie pasa) to czy bez problemu może korzystać z 100% L4? Uważam, że nie pomimo mandatu karnego nie jest to rażące niedbalstwo, a tym bardziej umyślność, a dodatkowo w przypadku wypadków w drodze nie korzysta się z ustawy wypadkowej?

Bardzo proszę o wyczerpującą odpowiedź i pomoc, za którą z góry serdecznie dziękuję.
1) Tak- należy sporządzić kartę wypadku- zresztą częsti uraz ujawnia się po wielu dniach od wypadku;

2) Tak- 100% wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy z ubezpieczenia chorobowego, a nie wypadkowego;

3) Wyrok z dnia 10 czerwca 1999 r. II UKN 687/98 "Jeżeli wyłączną przyczyną wypadku drogowego pracownika kierującego pojazdem jest nieznajomość przepisów ruchu drogowego, to zachowanie pracownika stanowi rażące niedbalstwo i jest podstawą wyłączenia prawa do świadczeń z mocy art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o świadczeniach z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (jednolity tekst: Dz.U. z 1983 r. Nr 30, poz. 144 ze zm.)".