Wie ktoś ile jeszcze mam czekać na jakieś orzeczenie czy coś takiego ? Co dalej z moją grzywną, prawkiem itd ?
Minęło już 2,5 miesiąca, a żadnego wezwania itp nie dostałem. Pozdrawiam !
Założył dawid9292, 3 stycznia 2012 · 2 351 wyświetleń · strona 2 z 2
Wie ktoś ile jeszcze mam czekać na jakieś orzeczenie czy coś takiego ? Co dalej z moją grzywną, prawkiem itd ?
dawid9292 napisał(a):
Ogólnie chodzi mi o to co dalej. Kiedy sprawa będzie zamknięta.
Co do grzywny to chodziło mi o to kiedy jakiś mandat dostane za wypadek itd
dawid9292 napisał(a):
Ogólnie chodzi mi o to co dalej. Kiedy sprawa będzie zamknięta.
Co do grzywny to chodziło mi o to kiedy jakiś mandat dostane za wypadek itd
Witam ponownie. Dziś przyszło mi wezwanie na komendę w charakterze oskarżonego z art. 177 par.1 kk
Teraz moje pytanie co mnie czeka ? Wiem, że treść tego artykułu to:
Quote:
„Kto, naruszając, chociażby nieumyślnie, zasady bezpieczeństwa w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, powoduje nieumyślnie wypadek, w którym inna osoba odniosła obrażenia ciała określone w art. 157 § 1, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.”
Mogę się jeszcze jakoś na komendzie odwoływać czy coś takiego ?
Proszę o jakieś porady jak uniknąć zk, pozdrawiam!
dawid9292 napisał(a):
Witam ponownie. Dziś przyszło mi wezwanie na komendę w charakterze oskarżonego z art. 177 par.1 kk
Teraz moje pytanie co mnie czeka ? Wiem, że treść tego artykułu to:Rozumiem, że jest już praktycznie pewne, że pójdę do więzienia ?Quote:
„Kto, naruszając, chociażby nieumyślnie, zasady bezpieczeństwa w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, powoduje nieumyślnie wypadek, w którym inna osoba odniosła obrażenia ciała określone w art. 157 § 1, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.”
dawid9292 napisał(a):
Teraz moje pytanie co mnie czeka ? Wiem, że treść tego artykułu to:Rozumiem, że jest już praktycznie pewne, że pójdę do więzienia ?Quote:
Dla zainteresowanych:
Dostałem 800 zł grzywny + 10 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata.
Dziękuje za pomoc wszystkim.
dawid9292 napisał(a):
Dla zainteresowanych:
Dostałem 800 zł grzywny + 10 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata.
Dziękuje za pomoc wszystkim.
Szanowny Panie,
w przypadku, gdy jest Pan sprawcą kolizji i pasażer pojazdu doznał obrażeń ciała, możliwe jest uzyskanie odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu i szkody niemajątkowe z polisy OC pojazdu, nawet w przypadku, gdy poszkodowany jest współwłaścicielem pojazdu(link zewnętrzny zablokowany).
Brak zapiętych pasów bezpieczeństwa nie powinien wykluczać możliwości uzyskania odszkodowania, gdyż pasażer nie jest sprawcą zdarzenia. Jednakże ubezpieczyciel może zastosować pomniejszenie należnego odszkodowania z tytułu tzw. przyczynienia się do wypadku. Zwyczajowo w przypadku niezapięcia pasów bezpieczeństwa jest to 50%, lecz ostateczna decyzja należy do ubezpieczyciela, który ocenia w jak znacznym stopniu pasażerka przyczyniła się do wystąpienia obrażeń.
Oprócz odszkodowania z OC istnieje możliwość uzyskania świadczenia z każdej polisy NW, którą zawarła poszkodowana, także z polisy nw kierowcy i pasażera pojazdu, w którym doszło do wypadku.
Pozdrawiam
dziki-jar38