wypadek123 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Witam zgłaszam szkodę majątkową. Na druku zgłoszenia pytaja czy jestem podatnikiem VAT i czy przysluguje mi odliczenie.Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i jestem w tej działalności na vacie. Dodam że pojazd nie był na firmę. Czy powienienem zaznaczyć że jestem podatnikiem VAT i nie przysługuje mi prawo do odliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Osoba prowadzi jednosobową działalność gospodarczą to jest płatnikiem VAT. Skoro zaś pojazd nie jest na firmę to nie przysługuje odliczenie. Ważne jest w dodatku czy pojazd jest składnikiem majątku. Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2010 r. Nr 51, poz. 307 ze zm.) wolne od podatku dochodowego są: otrzymane odszkodowania lub zadośćuczynienia, jeżeli ich wysokość lub zasady ustalania wynikają wprost z przepisów odrębnych ustaw lub przepisów wykonawczych wydanych na podstawie tych ustaw, z wyjątkiem m.in.: odszkodowań za szkody dotyczące składników majątku związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą. Zgodnie tezą uchwały S.N. składu siedmiu sędziów z dnia 17 maja 2007 r., III CZP 150/06 „Odszkodowanie przysługujące na podstawie umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego za szkodę powstałą w związku z ruchem tego pojazdu, ustalone według cen części zamiennych i usług, obejmuje kwotę podatku od towarów i usług (VAT) w zakresie, w jakim poszkodowany nie może obniżyć podatku od niego należnego o kwotę podatku naliczonego”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wypadek123 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Dzięki za info geniuszu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 wypadek123 wrote: Dzięki za info geniuszu! Proszę bardzo- przyjemność po mojej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi