Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

do kogo po odszkodowanie po zakończeniu leczenia

iras231
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam i prosze o porade

dwa tygodnie temu miałem wypadek-samochód cieżarowy najechał na tył mojego pojazdu w wyniku czeko doznałem złamania łuku c2 bez przemieszczenia.jeszcze miesiąc bede nosił kołnież szyjny.moje pytanie do kogo mam sie zgłosic po zakończeniu leczenia po odszkodowanie, jestem ubezpieczony w pracy tam złoże oczywiscie dokumenty, ale co jeszcze moge zlożyć czy z oc sprawcy tez mi sie cos może należec.prosze o odpowiedz we wszystkich możliwych okolicznościach pozdrawiam

witaj,

jak najbardziej możesz otrzymać odszkodowanie z ubezpieczenia OC pojazdu sprawcy wypadku. Po zakończeniu leczenia, a nawet już teraz możesz zgłosić w ubezpieczalni własną szkodę.

Jeżeli posiadasz dane sprawcy, nr rej. pojazdu, nr polisy, notatkę policyjną z przebiegu zdarzenia już możesz rozpocząć starania o zadośćuczynienie.

Mam nadzieje, że na miejscu wypadku była policja i wszystko jest odnotowane?

A co z Tobą? Czy przebywałeś w szpitalu, jak wyglądało i wygląda leczenie. Czy zostałeś skierowany na niezbędne badania i rehabilitację?

pozdrawiam

witam i dziekuje za odpowiedz

na miejscu zdarzenia oczywiście była policja i wszystko jest odnotowane.Przebywałem w szpitalu siedem dni a teraz do końca miesiąca mam nosic kołnierz szyjny. Jutro lub po jutrze ma przyjechac rzeczoznawca aby ocenic szkody w samochodzie. Ale jeszcze pytanko-wiec moge starac sie o odszkodowanie z oc sprawcy za doznany uraz ale jak to zrobic i jakie dokumenty złożyc.Czy mam sie udac do ubezpieczyciela sprawcy?

pozdrawiam irek

najlepiej zebrać więcej dokumentacji medycznej, ocenić ją we własnym zakresie lub dać do oceny specjalistom i żądać konkretnej kwoty od ubezpieczalni -> wszystko należy sprecyzować w piśmie roszczeniowym.

proszę pamiętać! ma Pan również prawo do zwrotu kosztów leczenia i rehabilitacji na podstawie przedstawionych faktur VAT w oryginale i rachunków, choćby za zakup kołnierza!

nie znam dokładnie Pana sytuacji, ale nie wykluczone, że w grę wchodzić będą również utracone dochody.

Przebywa Pan obecnie na zwolnieniu L4 czy jest Pan osobą bezrobotną?

witam

tak obecnie przebywam na zwolnieniu L4, ale w moim przypadku nie wchodzą w gre utracone zarobki gdyz nic nie trace. A jeżeli chodzi o odszkodowanie z oc sprawcy, to pismo roszczeniowe mam napisac własnorecznie czy istnieją jakieś druki niezbedne do tego typu procedur. I jeszcze jedno pytanko-co znaczy ze mam żądać konkretnej sumy od ubezpieczalni, czy znaczy to, że powinienem sam określić jakiej sumy żądam, a jaka suma w przypadku tego typu urazów jest zazwyczaj zasądzana? a jeszcze jedno pytanie czy z nw mojego należy sie jakieś odszkodowanie?

pozdrawiam irek

witam,

oczywiście możesz starać się o odszkodowanie z dodatkowego ubezpieczenia NW, zazwyczaj jednak nie pokrywają one poniesionych szkód (co nie znaczy, że nie warto się ubiegać o odszkodowanie z NW!),

sumę roszczenia również najlepiej sprecyzować samodzielnie,

w razie pytań, zapraszam na konsultacje telefoniczne