PassatCC Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Dzień Dobry wszystkim , mam problem z PZU , mianowicie po kolizji na Passacie CC rzeczoznawca wycenił na kwotę 10.000 szkodę co jest oczywiście nie do zaakceptowania , udałam się do niezależnego rzeczoznawcy który wycenił szkodę na 19.500 . Następnie Pzu wypłaciło kwotę 8100 czyli bez Vat-u po czym napisałam do nich dlaczego bez Vatu na co odpisali : Informujemy, iż aby otrzymać kwotę brutto należy przesłać oświadczenie czy jest Pani płatnikiem podatku VAT oraz czy od zakupionego pojazdu został odliczony podatek VAT. Z poważaniem PZU SA . Proszę o informację jak to załatwić , i kogo polecacie by udać się z tą niezależną wyceną oraz jak uzyskać Vat który powinien być wypłacony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Napisać oświadczenie o VAT i naprawić bezgotówkowo np. w ASO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Słusznie postąpili piszą o oświadczeniu- wobec tego należy im przesłać taki dokument. Zgodnie tezą uchwały S.N. składu siedmiu sędziów z dnia 17 maja 2007 r., III CZP 150/06 „Odszkodowanie przysługujące na podstawie umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego za szkodę powstałą w związku z ruchem tego pojazdu, ustalone według cen części zamiennych i usług, obejmuje kwotę podatku od towarów i usług (VAT) w zakresie, w jakim poszkodowany nie może obniżyć podatku od niego należnego o kwotę podatku naliczonego”. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi