Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek przy pracy- działalność gospodarcza..

lukas369
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój ojciec miał wypadek przy pracy, albowiem jest on kierowcą busa i podczas załadunku desek zerwał ścięgno achillesa.. Wydarzyło się to 13 stycznia 2012 czyli ok 4 tygodni temu..Prowadzi on działalność gospodarczą i jest na Karcie Podatkowej..Samodzielnie co miesiąc płaci składki do Zusu..Tuż po wypadku działalność została zawieszona..I moje pytanie jest następujące: czy należy mu się odszkodowanie z tytułu wypadku przy pracy skoro jest na własnej działalności oraz gdzie i kiedy należy to zgłosić oraz czy jest potrzebny jakiś protokół z pracy z zeznaniami świadków..Proszę o szczegółowe wyjaśnienie co należy robić w takich sytuacjach ponieważ po raz pierwszy z czymś takim sie spotkaliśmy i niewiemy do kogo sie zgłosić..

Dziekuję z góry za wyjaśnienia..

Pozdrawiam

Ale w jaki sposób zgłosić?? wystarczy zawieść zwolnienie L4 czy jakieś specjalne pismo wystosowac??Z tego co pamiętam zawoziłem do Zusu jego zwolnienie L4 oraz druk Z-3a i coś jeszcze muszę dowieźć i czy nie jest już za późno?? Protokół powypadkowy też będzie potrzebny?? Jeśli tak to przez kogo sporządzony i czy jest jakiś specjalny druk na to??

pozdrawiam

lukas369 wrote:
Ale w jaki sposób zgłosić?? wystarczy zawieść zwolnienie L4 czy jakieś specjalne pismo wystosowac??Z tego co pamiętam zawoziłem do Zusu jego zwolnienie L4 oraz druk Z-3a i coś jeszcze muszę dowieźć i czy nie jest już za późno?? Protokół powypadkowy też będzie potrzebny?? Jeśli tak to przez kogo sporządzony i czy jest jakiś specjalny druk na to??

pozdrawiam
1) L4 to tylko dowód na niezdolność do pracy. Należy wystosować pismo za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii;

2) Tak- jeśli chodzi o takie sprawy to najlepiej pytać o wszystko w ZUS przy okienku fachowców w tej dziedzinie, którzy bardzo chętnie i rzetelnie odpowiedzą o wszelkich aktualnych drukach, procedurach etc. (oczywiście nie umniejszając forum ale o takie sprawy zawsze warto pytać w ZUS). Jednak zawsze warto postępować zgodnie z ich wskazówkami. Na zgłoszenie nie jest za późno- jednak czasami może być decyzja odmowna ZUS gdyż nie np. będzie zbyt długi czas od wypadku do zgłoszenia i nie będzie możliwe ustalenie okoliczności i przyczyn wypadku;

3) Tak;

4) Wszelką dokumentację sporządza ZUS. Pracownik tylko zgłasza wypadek.