Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Delikatny wypadek, 2000 PLN ugoda, skręcenie odc. szyjnego, nic na RTG

kamilone
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakiś czas temu miałem delikatną stłuczkę.

Po której udałem się do chirurga. Uskarżałem się na delikatny ból i problemy z ruchomością szyi, naprawdę niewielkie.

Zrobiłem zdjęcie RTG , nic na nim nie wyszło, lekarz powiedział : nie widzę żadnego złamania.

Zalecił 7 dni kołnierz, po 7 dniach dalej uskarżałem się na ból ( uskarżałem się ! ), kołnierz na plus 3 dni, 5X masaże 5X krio.

Po zakończeniu leczenia wydana opinia brzmiała: Stan po skręceniu odcinka szyjnego, rehabilitacja.

Firma ubezpieczeniowa napisała że w formię ugody mogę zaakceptować sumę odszkodowania w wysokości 2 000 PLN

Po konsultacji z firmą pomagającą w uzyskaniu wyższego odszkodowania usłyszałem że stanowczo możemy starać się o wyższe odszkodowanie.

Czy jest sens ? biorąc pod uwagę 15% porwizje + Vat + 100 zł ??

wywalczą tysiąc złotych więcej = 3 000 PLN - 450 zł+153,5zł+100 zł = 2296,7 ??

Czy mogę liczyć na 4 5 tysięcy zł ?? czy raptem o kosmetyczne poprawki swojego odszkodowania ??

Czy gdy firma pomagająca , będzie wyolbrzymiała mój uraz może dość do komisji lekarskiej ??

W tabli firmy ubezpieczeniowej na literę A szkoda tego typu to:

1-5 ból odcinka szyjnego procent z niewielkim stopniem ograniczenia ruchomości

6-10 procent ze znacznym ograniczeniem ruchomości

Odszkodowanie jest z NNW OC sprawcy, w firmie której NNW jest na sumę 20 000 PLN. - czy procent mojej szkody jest liczony od tego ?? czy ze względu na to że to nie moje ubezpieczenie, nie mnie dotyczą warunki jego umowy, mój procent uszczerbku na zdrowiu nie jest liczony procentowo z tej sumy ??

Bo jeśli tak to 2000 to 10% czyli całkiem sporo.

Proszę o jakoś trafną odpowiedz bo muszę szybko działać.

Serdecznie dziękuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich wypadkowiczów :)

1) Trudno oceniać- warto o ile wezmą prowizję za wywalczoną kwotę tylko w części ponad proponowane 2 tys. zł;

2) Kwestia indywidualnej oceny i rzetelnego uzasadnienia. Z polisy OC pojazdu, którym kierował sprawca w ramach likwidacji szkody osobowej przysługuje odszkodowanie tj. m. in. koszty leczenia, hospitalizacji, rehabilitacji, zakupu sprzętu rehabilitacyjnego, protez, leków, materiałów opatrunkowych, dodatkowego odżywiania, utraconego dochodu, zniszczonych rzeczy podczas wypadku, holowania pojazdu, parkingu pojazdu i wynajmu pojazdu zastępczego od chwili powstania szkody do dnia likwidacji szkody jako normalne następstwa zdarzenia z którego wynikła szkoda jak i zadośćuczynienie którego wysokość zależy m.in. od bólu fizycznego i cierpienia psychicznego tzw. krzywdy moralnej, przebytych zabiegów i operacji, nasilenia bólu i cierpień oraz czasu jego trwania, długotrwałość choroby, rozmiaru kalectwa i jego trwałości, wpływu trwałego uszczerbku na zdrowiu na życie osobiste i społeczne, płci poszkodowanego, widocznych nieodwracalnych następstw medycznych wypadku tj. oszpecenia i kalectwa, wieku poszkodowanego, poczucia bezradności życiowej, nieprzydatności społecznej, wykluczenia społecznego, rodzaju wykonywanej pracy i zawodu, zwiększonych potrzeb, zmniejszenia widoków powodzenia na przyszłość;

3) Tak czy siak- T.U. może powołać komisję lekarską aby ocenić medyczne następstwa wypadku.