Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Ubezpieczenie PZU - roszczenie zapłaty 2 składki po upływie PRAWIE3lat

edyta_u
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuje pilnej pomocy. Miałam ubezpieczenie samochodu w okresie od 31.10.2007 do 30.10.2010 roku.

We wrześniu 2010 roku wypowiedziałam umowę PZU (za potwierdzeniem odbioru - mam to potwierdzenie).

teraz w 2012 roku otrzymałam monit do zapłaty drugiej raty za okres od 31.10.2008-30.10.2009 (mimo, że wczesniej nikt nie informował o jakichkolwiek zaległościach do tego umowa została przedłużona na okres 2009-2010 i te wpłaty odnotowali).

Moje pytanie brzmi, czy im wolno po takim okresie czasu żądać zapłaty za tą drugą ratę? czy przedłużenie umowy na kolejny okres oraz późniejsze przyjęcie wypowiedzenia umowy nie świadczą o braku zaległości?

Nie bardzo wiem co mam teraz zrobić z tym, niestety dowody wpłat za ubezpieczenia przed 2010 roku wyrzuciłam, do głowy by mi nie przyszło, że w 2012 roku otrzymam monit (osteteczne wezwanie do zapłaty), a wcześniej nie było kompletnie żadnego sygnału o braku należności.

Błagam o pomoc

2. Zawarcie następnej umowy nie następuje, pomimo braku powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli:

1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy

zgodnie z tą ustawą PZU nie mogło przedłużyć umowy o kolejne 12 miesiecy, jeżeli nie dokonana została płatność za wcześniejszy okres w części lub calości.

Co wg mnie z automatu świadczy o tym, że składka musiała zostać zapłacona, że PZU postanowiło kontynuować umowę na kolejne okresy i do teraz nie upominać sie o swoją płatność.

I tak jestem w 100% pewna, że zapłaciłem, ale problem w tym, że kwity z 2008 roku wyrzuciłam, nie przyszło mi do głowy, że w 2012 roku, ktoś wykręci mi taki numer.

edyta_u wrote:
2. Zawarcie następnej umowy nie następuje, pomimo braku powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli:

1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy

zgodnie z tą ustawą PZU nie mogło przedłużyć umowy o kolejne 12 miesiecy, jeżeli nie dokonana została płatność za wcześniejszy okres w części lub calości.

Co wg mnie z automatu świadczy o tym, że składka musiała zostać zapłacona, że PZU postanowiło kontynuować umowę na kolejne okresy i do teraz nie upominać sie o swoją płatność.

I tak jestem w 100% pewna, że zapłaciłem, ale problem w tym, że kwity z 2008 roku wyrzuciłam, nie przyszło mi do głowy, że w 2012 roku, ktoś wykręci mi taki numer.
Wobec tego należy powołać się na to, że składka została opłacona, gdyż w innym wypadku zgodnie z art. 28 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 ze zm.) następna umowa nie zostałaby zawarta.