edyta_u Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Witam, potrzebuje pilnej pomocy. Miałam ubezpieczenie samochodu w okresie od 31.10.2007 do 30.10.2010 roku.We wrześniu 2010 roku wypowiedziałam umowę PZU (za potwierdzeniem odbioru - mam to potwierdzenie).teraz w 2012 roku otrzymałam monit do zapłaty drugiej raty za okres od 31.10.2008-30.10.2009 (mimo, że wczesniej nikt nie informował o jakichkolwiek zaległościach do tego umowa została przedłużona na okres 2009-2010 i te wpłaty odnotowali).Moje pytanie brzmi, czy im wolno po takim okresie czasu żądać zapłaty za tą drugą ratę? czy przedłużenie umowy na kolejny okres oraz późniejsze przyjęcie wypowiedzenia umowy nie świadczą o braku zaległości?Nie bardzo wiem co mam teraz zrobić z tym, niestety dowody wpłat za ubezpieczenia przed 2010 roku wyrzuciłam, do głowy by mi nie przyszło, że w 2012 roku otrzymam monit (osteteczne wezwanie do zapłaty), a wcześniej nie było kompletnie żadnego sygnału o braku należności.Błagam o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgodnie z art. 819. (305) § 1 k.c. roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edyta_u Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Dzięki, ale tyle to ja wiem, ale druga rata była płatna do 29.04.2009 rok, a mamy luty.2012 nie minęły 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edyta_u Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 2. Zawarcie następnej umowy nie następuje, pomimo braku powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli: 1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy zgodnie z tą ustawą PZU nie mogło przedłużyć umowy o kolejne 12 miesiecy, jeżeli nie dokonana została płatność za wcześniejszy okres w części lub calości. Co wg mnie z automatu świadczy o tym, że składka musiała zostać zapłacona, że PZU postanowiło kontynuować umowę na kolejne okresy i do teraz nie upominać sie o swoją płatność. I tak jestem w 100% pewna, że zapłaciłem, ale problem w tym, że kwity z 2008 roku wyrzuciłam, nie przyszło mi do głowy, że w 2012 roku, ktoś wykręci mi taki numer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 edyta_u wrote:2. Zawarcie następnej umowy nie następuje, pomimo braku powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli:1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcyzgodnie z tą ustawą PZU nie mogło przedłużyć umowy o kolejne 12 miesiecy, jeżeli nie dokonana została płatność za wcześniejszy okres w części lub calości.Co wg mnie z automatu świadczy o tym, że składka musiała zostać zapłacona, że PZU postanowiło kontynuować umowę na kolejne okresy i do teraz nie upominać sie o swoją płatność.I tak jestem w 100% pewna, że zapłaciłem, ale problem w tym, że kwity z 2008 roku wyrzuciłam, nie przyszło mi do głowy, że w 2012 roku, ktoś wykręci mi taki numer.Wobec tego należy powołać się na to, że składka została opłacona, gdyż w innym wypadku zgodnie z art. 28 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 ze zm.) następna umowa nie zostałaby zawarta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi