zyrafka Posted February 29, 2012 Share Posted February 29, 2012 Parę dni temu miałam kolizję, oc z polisy sprawcy(link4) Jestem po oględzinach rzeczoznawcy uznał części do wymiany(drzwi przednie,tylne,błotnik ,zderzak,lusterko) Czekam na kosztorys.Rozważałam możliwość oddania auta do zakładu wskazanego przez ubezpieczyciela,ale przeraził mnie zapis w upoważnieniu ,które szybciutko podsunięto mi do podpisania."w przypadku całkowitej lub częściowej odmowy wypłaty odszkodowania za szkodę przez link4 zobowiązuje sie do uregulowania należności za wykonanie naprawy pojazdu w ciągu siedmiu dni" oraz "niniejsze upoważnienie jest nieodwołalne i wygasa w dniu całkowitego rozliczenia kosztów naprawy pojazdu"a i jeszcze jedno jeśli ubezpieczyciel wypłaci mi odszkodowanie w kwocie netto to zobowiązuję sie dopłacić im VAT. Tak więc z tej opcji usunięcia szkody wycofałam się. Teraz zastawie mnie czy gdybym jednak chciała załatwić to bezgotówkowo to czy w ASO które nie jest wskazane przez link4 tez dadzą mi taki cyrograf do podpisania? A moze jednak lepiej wziąć gotówkę i zrobić to we własnym zakresie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszka Posted March 1, 2012 Share Posted March 1, 2012 jaki samochód i ile ma lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zyrafka Posted March 1, 2012 Author Share Posted March 1, 2012 Seat Cordoba 8 lat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszka Posted March 1, 2012 Share Posted March 1, 2012 Samochód nie jest nowy, ale jeżeli koszt naprawy nie przekracza jego wartości przed szkodą można go naprawiać nawet w ASO pod warunkiem, że zgodzą się na naprawę bezgotówkową. Proponuję udać się z kosztorysem do warsztatu i po jego analizie będzie wiadomo, czy TU wypłaci bez potrąceń. Wypłata bez vatu dotyczy tylko osób prowadzących działalność i mających możliwość jego odliczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
colin Posted March 3, 2012 Share Posted March 3, 2012 trzeba było od razu jechać do sprawdzonego ASO, który sam załatwiłby wszystko z ubezpieczycielem. Z doświadczenia wiem, ze to najlepsze rozwiązanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts