Jaki termin zgłoszenia szkody NNW
Założył michal477, 4 marca 2012 · 526 wyświetleń
Likwidator szkody uzasadnił to: Zgodnie z par.11 pkt 2 OWU NNW Kierowcy i Pasażerów zgłoszenie szkody winno nastąpić niezwłocznie, jednak nie później niż w ciagu 6 miesięcy od zajścia wypadku.
Sprawdzałem w OWU dostępnym na stronie i jest w nim zapis, że 3 lata. Czy możliwe, że OWU w 2009r było inne niż to teraz?
michał477 napisał(a):
Likwidator szkody uzasadnił to: Zgodnie z par.11 pkt 2 OWU NNW Kierowcy i Pasażerów zgłoszenie szkody winno nastąpić niezwłocznie, jednak nie później niż w ciagu 6 miesięcy od zajścia wypadku.
Sprawdzałem w OWU dostępnym na stronie i jest w nim zapis, że 3 lata. Czy możliwe, że OWU w 2009r było inne niż to teraz?
Mam rozumieć, że art. 819 k.c. nadrzędnie reguluje OWU?
Znalazłem stare OWU, które obowiazywało w dniu podpisania umowy i faktycznie jest tam zapis, że do 6 miesięcy powinienem to zgłosić.
Czy w odwołaniu mogę powołać się na art. 819 k.c. i powinno to być skuteczne?
michał477 napisał(a):
Mam rozumieć, że art. 819 k.c. nadrzędnie reguluje OWU?
Znalazłem stare OWU, które obowiazywało w dniu podpisania umowy i faktycznie jest tam zapis, że do 6 miesięcy powinienem to zgłosić.
Czy w odwołaniu mogę powołać się na art. 819 k.c. i powinno to być skuteczne?
2) Tak- 819 k.c. i art. 58 § 1 k.c..
Ogólne warunki ubezpieczenia nie mogą stać w sprzeczności z przepisami kodeksu cywilnego dotyczącego umowy ubezpieczenia o czym wyraźnie mówi art. 807. § 1. Postanowienia ogólnych warunków ubezpieczenia lub postanowienia umowy ubezpieczenia sprzeczne z przepisami niniejszego tytułu są nieważne, chyba że dalsze przepisy przewidują wyjątki.
Proszę się odwołać, powołując się na podane powyżej przepisy, powinno przynieść to skutek.
W przypadku pytań prosimy o kontakt z Kancelarią.
Napisałem odwołanie i zobaczymy co odpiszą.
Być może ubezpieczyciel dostał karę od UFG i dlatego zmienił warunki ubezpieczenia, a teraz próbuje sobie to odbić próbując odmawiać wypłaty odszkodowań.
michał477 napisał(a):
Napisałem odwołanie i zobaczymy co odpiszą.
Być może ubezpieczyciel dostał karę od UFG i dlatego zmienił warunki ubezpieczenia, a teraz próbuje sobie to odbić próbując odmawiać wypłaty odszkodowań.
Napisałem odwołanie powołując się na art. 819 k.c. i art. 58 § 1 k.c.. i art 807.
Otrzymałem odpowiedź i ubezpieczyciel upiera się, że zgłoszenie szkody powinno nastąpić niezwłocznie jednak nie później niż w ciągu 6 miesięcy zgodnie z OWU.
Dodatkowo powołuje się na art 818 k.c.
Coś można zrobić?
michał477 napisał(a):
Napisałem odwołanie powołując się na art. 819 k.c. i art. 58 § 1 k.c.. i art 807.
Otrzymałem odpowiedź i ubezpieczyciel upiera się, że zgłoszenie szkody powinno nastąpić niezwłocznie jednak nie później niż w ciągu 6 miesięcy zgodnie z OWU.
Dodatkowo powołuje się na art 818 k.c.
Coś można zrobić?
Kancelaria Parus Lex, nikt nie będzie zainteresowany sprawą. W grę wchodzi max 300zł, a są 2 osoby. Nie ma się czym dzielić.
Już nie chodzi o te pieniądze bo to śmieszna kwota ale nie chce popuścić ubezpieczycielowi bo ewidentnie chce się wykręcić od odpowiedzialności
Podaje link do pisma, które otrzymałem. Poradźcie co jeszcze można zrobić.
link zewnętrzny zablokowany
Warto dodać, że w tym samym czasie zgłosiłem szkodę z ubezpieczenia NNW osobistego. Ta sama szkoda i ubezpieczyciel.Po kilku dniach dostałem pieniądze na konto i decyzję pocztą.
michał477 napisał(a):
Kancelaria Parus Lex, nikt nie będzie zainteresowany sprawą. W grę wchodzi max 300zł, a są 2 osoby. Nie ma się czym dzielić.
Już nie chodzi o te pieniądze bo to śmieszna kwota ale nie chce popuścić ubezpieczycielowi bo ewidentnie chce się wykręcić od odpowiedzialności
Podaje link do pisma, które otrzymałem. Poradźcie co jeszcze można zrobić.
link zewnętrzny zablokowany
Warto dodać, że w tym samym czasie zgłosiłem szkodę z ubezpieczenia NNW osobistego. Ta sama szkoda i ubezpieczyciel.Po kilku dniach dostałem pieniądze na konto i decyzję pocztą.
michał477 napisał(a):
Pozdrawiam
michał477 napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie bo nie wiem czy dobrze rozumiem. Jeśli leczenie zostało zakończone przed okresem 6 miesięcy, w ciągu którym miałem poinformować ubezpieczyciela o szkodzie to nie przyczyniłem się do powiększenia szkody więc ubezpieczyciel nie ma podstaw do uchylenia się od odpowiedzialności?
1) Zakończenie leczenia nie ma nic do rzeczy- ubezpieczyciel co najwyżej w OWU może zobowiązać do powiadomienia o wypadku w określonym czasie- w razie nie spełnienia tego wymogu nie ma prawa odmawiać wypłaty odszkodowania, a co najwyżej może odpowiednio zmniejszyć świadczenie, jeżeli naruszenie przyczyniło się do zwiększenia szkody lub uniemożliwiło ubezpieczycielowi ustalenie okoliczności i skutków wypadku.
michał477 napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie bo nie wiem czy dobrze rozumiem. Jeśli leczenie zostało zakończone przed okresem 6 miesięcy, w ciągu którym miałem poinformować ubezpieczyciela o szkodzie to nie przyczyniłem się do powiększenia szkody więc ubezpieczyciel nie ma podstaw do uchylenia się od odpowiedzialności?
To o czym Pan pisze nie ma żadnego związku z odpowiedzialnością, nawet jeśli przyczyniłby się Pan w jakiś sposób, to odpowiedzialność i tak by była. Jeżeli nie może sobie Pan samodzielnie poradzić to na prawde łatwiej będzie działać przez pełnomocnika i uniknie Pan takich wątpliwości. Pozdrawiam
Witam serdecznie,
w Polsce obowiązuje 3 letni okres przedawnienia, tak więc zwyczajowo poszkodowany ma 3 lata od zdarzenia na zgłoszenie szkody. Trzeba jednak pamiętać, że link zewnętrzny zablokowany rządzą się własnymi zasadami i warunki likwidacji szkody zawarte są w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia dołączonych do polisy. Radzę więc każdorazowo zajrzeć do swojego OWU i zweryfikować, czy przypadkiem w naszej polisie nie ma obowiązku zgłoszenia szkody np. do maksymalnie roku po zdarzeniu.
Polecam również lekturę artykułu dotyczącego link zewnętrzny zablokowany - może będzie pomocny w określeniu (oczywiście mniej więcej) uszczerbku na zdrowiu spowodowanego złamaniem kości piszczelowej. Dodatkowo proszę pamiętać, że po wypadku przy pracy może Pan również starać się po zakończeniu leczenia o jednorazowe odszkodowanie z ZUS. W naszym link zewnętrzny zablokowany znajdzie Pan odpowiedzi na najczęściej zadawane przez poszkodowanych pytania w temacie uzyskania świadczenia z ZUS.
Życzę zdrowia i powodzenia. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam,
Izabela