Czy coś mi się należy?
Założył olakasia, 5 marca 2012 · 332 wyświetlenia
olakasia napisał(a):
W połowie grudnia uległam wypadkowi w domu. Miałam pęknięty duży palec u nogi w kilku miejscach. Przebywałam zwolnieniu lekarskim. Pracuję na umowę o pracę. Czy należy mi się jakieś odszkodowanie z ZUS-u i PZU/ubezpieczenie grupowe/.
1) Brak podstaw prawnych do ubiegania się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS. Można natomiast likwidować szkodę z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych.
olakasia napisał(a):
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie. Od czego mam zacząć starając się o odszkodowanie z PZU-grupowe?
1) Po zakończeniu leczenia i rehabilitacji zgłosić szkodę do T.U. wraz z dokumentacją medyczną. Z ubezpieczeń dobrowolnych NNW wypłaca się co do zasady jedynie odszkodowanie liczone jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Proszę zapoznać się z OWU i tabelą oceny procentowego trwałego uszczerbku na zdrowiu.
olakasia napisał(a):
Wielkie dzięki panu Mariuszowi i panu ,,Szkodzie'' za odpowiedzi. Pozdrawiam i życzę miłego dnia !
Nie należy się spodziewać z ubezpieczeń dobrowolnych NNW wysokich kwot odszkodowania.
olakasia napisał(a):
Właśnie otrzymałam pieniążki / 520zł /. Nie dużo ale zawsze coś. Pozdrawiam.
Proszę sprawdzić OWU, sposób naliczenia odszkodowania oraz tabelę oceny trwałego uszczerbku na zdrowiu.