Zadośćuczynienie za oszpecenie
Założył daniel12, 5 marca 2012 · 407 wyświetleń
daniel12 napisał(a):
Witam. W wyniku wypadku komunikacyjnego mam bliznę o długości 15 cm na czole. Biegły orzekł iż jest istotne zeszpecenie kwalifikowane z art. 156 kk. W czerwcu mam zaplanowany ślub. W związku z likwidacją szkody z OC sprawcy mogę żądać zadośćuczynienia za wyrządzoną krzywdę. O jakiej wysokości kwoty jako kobieta mogę zażądać tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę w związku z zaplanowanym ślubem?
Wydaje się, że szacując indywidualnie szkodę trzeba brać pod uwagę całokształt krzywdy, a nie tylko ślub. Na wysokość zadośćuczynienia składa się m.in. od bólu fizycznego i cierpienia psychicznego tzw. krzywdy moralnej, przebytych zabiegów i operacji, nasilenia bólu i cierpień oraz czasu jego trwania, długotrwałość choroby, rozmiaru kalectwa i jego trwałości, wpływu trwałego uszczerbku na zdrowiu na życie osobiste i społeczne, płci poszkodowanego, widocznych nieodwracalnych następstw medycznych wypadku tj. oszpecenia i kalectwa, wieku poszkodowanego, poczucia bezradności życiowej, nieprzydatności społecznej, wykluczenia społecznego, rodzaju wykonywanej pracy i zawodu, zwiększonych potrzeb, zmniejszenia widoków powodzenia na przyszłość. Co do kwoty roszczenie to trudno ją podać poprzez forum nawet nie widząc blizny, nie znając trwałego uszczerbku na zdrowiu i wielu innych czynników.
Witam,
co do kwoty zadośćuczynienia niestety, ale można określić ją jedynie w przybliżeniu. Na wysokość zadośćuczynienia składa się wiele czynników między innymi długość leczenia, dolegliwości z nim związane. W celu bliższego określenia % uszczerbku na zdrowiu niezbędne byłoby podanie informacji w jakiej części ciała znajduje się blizna oraz czy wiążą się z nią zaburzenia funkcji. % uszczerbek może wynosić od 1% do nawet 30% obecnie za 1% można uzyskać z zakładu ubezpieczeń kwotę od 1.000-2.000 zł w razie pytań pozostaję do dyspozycji, Pozdrawiam
Kancelaria Optimum napisał(a):
Witam,
co do kwoty zadośćuczynienia niestety, ale można określić ją jedynie w przybliżeniu. Na wysokość zadośćuczynienia składa się wiele czynników między innymi długość leczenia, dolegliwości z nim związane. W celu bliższego określenia % uszczerbku na zdrowiu niezbędne byłoby podanie informacji w jakiej części ciała znajduje się blizna oraz czy wiążą się z nią zaburzenia funkcji. % uszczerbek może wynosić od 1% do nawet 30% obecnie za 1% można uzyskać z zakładu ubezpieczeń kwotę od 1.000-2.000 zł w razie pytań pozostaję do dyspozycji, Pozdrawiam
Kancelaria Optimum napisał(a):
W celu bliższego określenia % uszczerbku na zdrowiu niezbędne byłoby podanie informacji w jakiej części ciała znajduje się blizna
Centrum Polska napisał(a):
Nie do końca zgodzę się z przedmówcą. Spotkałem się z przypadkami, gdzie za 1% uszczerbku na zdrrowiu wypłacono kwoty dużo wyższe niż wymienione.. Nie możemy tutaj mówić o widełkach gdyż jest to sprawa indywidualna...Kancelaria Optimum napisał(a):
Witam,
co do kwoty zadośćuczynienia niestety, ale można określić ją jedynie w przybliżeniu. Na wysokość zadośćuczynienia składa się wiele czynników między innymi długość leczenia, dolegliwości z nim związane. W celu bliższego określenia % uszczerbku na zdrowiu niezbędne byłoby podanie informacji w jakiej części ciała znajduje się blizna oraz czy wiążą się z nią zaburzenia funkcji. % uszczerbek może wynosić od 1% do nawet 30% obecnie za 1% można uzyskać z zakładu ubezpieczeń kwotę od 1.000-2.000 zł w razie pytań pozostaję do dyspozycji, PozdrawiamBlizna znajduje się na czole jak wspomniane zostało w pierwszym poście..Kancelaria Optimum napisał(a):
W celu bliższego określenia % uszczerbku na zdrowiu niezbędne byłoby podanie informacji w jakiej części ciała znajduje się blizna
Kancelaria Parus Lex napisał(a):
Zadośćuczynienie ma pełnić rolę kompensacyjną za doznaną krzywdę, a ta jak wiadomo jest niewymierna. każda krzywda jest inna i nie powinno się zamykać wyliczenia zadośćuczynienia na zasadzie wyliczenia odszkodowań z NNW. Nie szukając nawet w wyrokach SN, bardziej przyziemnie, jakiś czas temu miałam sprawę w woj.mazowieckim gdzie - stosując powyższe rozliczanie - za procent policzono 2.3 tys polubownie- wprawdzie nie lubię takich kalkulacji, ale pragnę tym wykazać, że zamykanie się w widełkach może zaniżyć należne kwoty zadośćuczynienia. Dodam, że była to osoba po 70tce i po wszystkim jest nadal samodzielna, więc hipotetycznie rzecz biorąc u osoby młodszej było by więcej. Poza tym jeśli ustalanie zadośćuczynienia byłby takie proste to poszkodowani sami formułowaliby roszczenia, a towarzystwa wypłacały by żądane kwoty, a tak nie jest.
Popiera w całości- zresztą tak jak podałem stosowne judykaty S.N. w tym przedmiocie kwoty zadośćuczynienia są znacznie wyższe niż podane przez Kancelarię Optimum kwoty za 1% trwałego uszczerbku na zdrowiu tj. od 1 do 2 tys. zł.. Może to wprowadzać w błąd przeciętnego użytkownika co do sposobu wyliczenia zadośćuczynienia za doznaną krzywdę (pomijając wszelkie składniki składające się na szacowanie kwoty zadośćuczynienia), a w konsekwencji prowadzić do znacznego zaniżenia owego roszczenia, podpisania ugody i zamknięcia sobie drogi do ewentualnych dalszych roszczeń. Podane kwoty mogą też świadczyć o działalności danej kancelarii, która w swej praktyce- w prowadzonych przez nią sprawach- zauważyła taką, a nie inną analogią naliczania zadośćuczynienia w przeliczeniu średnio na 1% trwałego uszczerbku na zdrowiu.
Czy zaświadczenie lekarskie określające jaki będzie koszt usunięcia blizn, zostanie zakwalifikowane jako koszty leczenia?
W OWU NNW jest zapis o zwrocie kosztów leczenia. Czy w związku z tym mogę zwiększyć sumę odszkodowania z tytułu uszczerbku na zdrowiu o kwotę określoną w takim zaświadczeniu?
daniel12 napisał(a):
Czy zaświadczenie lekarskie określające jaki będzie koszt usunięcia blizn, zostanie zakwalifikowane jako koszty leczenia?
W OWU NNW jest zapis o zwrocie kosztów leczenia. Czy w związku z tym mogę zwiększyć sumę odszkodowania z tytułu uszczerbku na zdrowiu o kwotę określoną w takim zaświadczeniu?
2) Pkt 1. Zawsze jednak można próbować wykazywać taki związek.
W NNW wszystko zależy od zakresu ubezpieczenia - proponuję o szczegóły dopytać w danym towarzystwie i tam na pewno uzyska Pani odpowiedź.
Jeśli likwiduje Pani szkodę również z OC sprawcy to również istnieje szansa na otrzymanie pieniędzy na tą lub za tą operację. Należy się porozumieć z TU i poznać ich stanowisko, ponieważ różne są zapatrywania na takie naprawienie szkody i być może będą chcieli przeprowadzić komisję i zbadać zasadność roszczenia. Jest to dość trudne roszczenie, ale w uzasadnionych przypadkach jest szansa na sukces. W przypadku pytań proszę o kontakt przez baner.
daniel12 napisał(a):
odszkodowania1 napisał(a):
Samej jest trudno starać sie odszkodowanie i zadośćuczynienie. Dlatego poleacam skontaktować się z profesjonalną Kancelarią. Pomagamy poszkodowanym w wypadkach uzyskać odszkodowanie i zadośćuczynienie.
Jeśli ma Pani jakieś pytania proszę dzwonić 692075871 Nie pobieramy prowizji za odszkodowanie z tytułu kosztów leczenia i rehabilitacji. Joanna
odszkodowania1 napisał(a):
Samej jest trudno starać sie odszkodowanie i zadośćuczynienie. Dlatego poleacam skontaktować się z profesjonalną Kancelarią. Pomagamy poszkodowanym w wypadkach uzyskać odszkodowanie i zadośćuczynienie.
Jeśli ma Pani jakieś pytania proszę dzwonić 692075871 Nie pobieramy prowizji za odszkodowanie z tytułu kosztów leczenia i rehabilitacji. Joanna