odszkodowanie za złamanie..
Założył sebek2020abc, 28 listopada 2007 · 531 wyświetleń
a co do tego ma firma obsługująca stok że tak spytam, milenka?😉 Skarbuś, toż musisz wykazać to że oni czegoś nie zrobili, jeżeli już teraz nie masz dowodów to daruj sobie.
a co do ubezpieczenia szkolnego - to owszem można o ile OWU Twojego ubezpieczenia uczelnianego nie wyłącza tego typu wypadków, udaj się do serdecznych Pań w sekretariacie tudzież dziekanacie i poproś o nr polisy i ogólne warunki umowy, poczytaj i zgłoś szkodę, jak jeszcze nikt o tym nie wie, możesz nawet trochę naciągnąć fakty i powiedzieć że złamałaś paluszka jak szłaś na wydział😉 będzie prościej dla tych niewdzięczników z TU. ale najpierw poczytaj OWU!
pozdrawiam
witam
zawsze jest sens , mój znajomy złamał nogę w pracy i po 2 latach wygrał 20 tyś. odszkodowania od pracodawcy dzieki firmie odszkodowawczej ,wcześniej też dostał mały uszczerbek od zus, jeśli jest pan zainteresowany mogę pomóc. pozdrawiam
Dzięki za odp ale Odszkodowanie od pracodawcy raczej nie wchodzi w gre !
Mi chodzi czy jest jakas szansa na jakiś większy % od Zus-u
adam01 napisał(a):
Witam! Lekarz orzecznik zus przyznał mi 5%(nr pozycji tabeli 147a) długotrwałego uszczerbku na zdrowiu za przezkrętarzowe złamanie kości udowej. I właśnie mam dylemat nie wiem czy jest sens się odwołać jak sądzicie?
1) Nie sposób ocenić zsadności odwołania nie znając stanu uszkodzonego narządu po leczeniu i rehabilitacji. Jak widać lekarz ocenił trwały uszczerbek na zdrowiu biorąc najniższe oprocentowanie (widełki od 5- 15%). Wobec tego nie ma ryzyka, że lekarz orzeknie niższy trwały, procentowy uszczerbek na zdrowiu. Przy takim złamaniu przecież nie wchodzi w grę 0%. Przepisy jednak nie zakazują orzeczenie niższego trwałego uszczerbeku na zdrowiu przez komisję lekarską po wniesiu sprzeciwu od orzeczenia lekarza orzecznika.
sokrates napisał(a):
witam
zawsze jest sens , mój znajomy złamał nogę w pracy i po 2 latach wygrał 20 tyś. odszkodowania od pracodawcy dzieki firmie odszkodowawczej ,wcześniej też dostał mały uszczerbek od zus, jeśli jest pan zainteresowany mogę pomóc. pozdrawiam
adam01 napisał(a):
Dzięki za odp ale Odszkodowanie od pracodawcy raczej nie wchodzi w gre !
Mi chodzi czy jest jakas szansa na jakiś większy % od Zus-u
1) Czy w protokole powypadkowym w pkt 5 stwierdzono naruszenie przepisów bhp przez pracodawcę lub innych przepisów przeciko życiu lub zdrowiu pracownika;
2) Czy zakład napędzany był maszynami i urządzeniami bez których ów zakład (przedsiębiorstwo) nie mógłby istnieć i funkcjonować. Wówczas zapis w pkt 5 protokołu powpadkowego o stwierdzeniu naruszenia przepisówe bhp przez pracodawcę jest niepotrzebny aby móc się ubiegać o uzupełniające świadczenia od pracodawcy?
adam01 napisał(a):
A kiedy mogę złożyć odwołanie do zusu??? wiem że mam 14 dni ale od kiedy? od dnia komisji??
2) Pkt 1;
3) Od dnia doręczenia orzeczenia lekarza orzecznika. Zgodnie z art. 14 ust. 2a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.) od orzeczenia lekarza orzecznika osobie zainteresowanej przysługuje sprzeciw do komisji lekarskiej Zakładu, zwanej dalej „komisją lekarską”, w ciągu 14 dni od dnia doręczenia tego orzeczenia. Zgodnie z art. 15 ust. 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) decyzję, o której mowa w ust. 1, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 4, Zakład wydaje w ciągu 14 dni od dnia: 1) otrzymania orzeczenia lekarza orzecznika lub komisji lekarskiej; 2) wyjaśnienia ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Jeżeli w wyniku decyzji zostało ustalone prawo do jednorazowego odszkodowania oraz jego wysokość, Zakład dokonuje z urzędu wypłaty odszkodowania w terminie 30 dni od dnia wydania decyzji. Zgodnie z art. 15 ust. 4 przedmiotowej ustawy od decyzji przysługuje odwołanie w trybie i na zasadach określonych w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych. Zgodnie z art. 83 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.) od decyzji Zakładu przysługuje odwołanie do właściwego sądu w terminie i według zasad określonych w przepisach Kodeksu postępowania cywilnego. Od decyzji przyznającej świadczenie w drodze wyjątku oraz od decyzji odmawiającej przyznania takiego świadczenia, a także od decyzji w sprawach o umorzenie należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, odwołanie, o którym mowa w ust. 2, nie przysługuje. Stronie przysługuje prawo do wniesienia wniosku do Prezesa Zakładu o ponowne rozpatrzenie sprawy, na zasadach dotyczących decyzji wydanej w pierwszej instancji przez ministra. Do wniosku stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące odwołań od decyzji, określone w Kodeksie postępowania administracyjnego. Odwołanie wnosi się na piśmie do jednostki organizacyjnej Zakładu, która wydała decyzję, lub do protokołu sporządzonego przez tę jednostkę. Jeżeli Zakład uzna odwołanie za słuszne, zmienia lub uchyla decyzję niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia wniesienia odwołania. W tym wypadku odwołaniu nie nadaje się dalszego biegu. Jeżeli odwołanie nie zostało w całości lub w części uwzględnione, Zakład przekazuje niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia wniesienia odwołania, sprawę do sądu wraz z uzasadnieniem. Zgodnie z art. 477[9] § 1 k.p.c. odwołanie od decyzji organów rentowych wnosi się na piśmie do organu, który wydał decyzję, lub do protokołu sporządzonego przez ten organ, w terminie miesiąca od doręczenia odpisu decyzji. W myśl art. 477[9] § 4 k.p.c. jeżeli organ rentowy nie wydał decyzji w terminie dwóch miesięcy, licząc od dnia zgłoszenia roszczenia w sposób przepisany, odwołanie można wnieść w każdym czasie po upływie tego terminu. Zgodnie z art. 477 [10] § 1 k.p.c. odwołanie powinno zawierać oznaczenie zaskarżonej decyzji, określenie i zwięzłe uzasadnienie zarzutów i wniosków oraz podpis ubezpieczonego albo jego przedstawiciela ustawowego lub pełnomocnika.
Witam!!! Mam pytanie czy mogę się starać o odszkodowanie z ZUS, jeśli złamałem palec u nogi w pracy i miałem nogę w gipsie przez 6 tyg.?
pozdrawiam i z góry dziękuje za odp
mecenas286 napisał(a):
Witam!!! Mam pytanie czy mogę się starać o odszkodowanie z ZUS, jeśli złamałem palec u nogi w pracy i miałem nogę w gipsie przez 6 tyg.?
1. zgłoszenie wypadku pracodawcy
2. powołanie przez pracodawcę zespołu powypadkowego celem dokonania ustaleń
3. sporządzenie protokołu powypadkowego i uznanie wypadku jako wypadek przy pracy
4. wniosek do ZUS o wypłatę jednorazowego odszkodowania
ZUS odmówi wypłaty jednorazowego odszkodowania jeżeli
1. wyłączną przyczyną wypadku było udowodnione naruszenie przez ubezpieczonego przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa,
2. ubezpieczony, będąc w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środków odurzających bądź substancji psychotropowych, przyczynił się w znacznym stopniu do spowodowania wypadku.
Może okazać się, że będą przysługiwać Panu roszczenia uzupełniające od pracodawcy jeśli będzie ponosił on odpowiedzialność za powstanie wypadku.
Poza tym jeśli ma Pan dobrowolne ubezpieczenia NNW to z nich można również wystąpić z wnioskami o wypłatę świadczeń.
mecenas286 napisał(a):
sebek2020abc napisał(a):
witam mam pytanie odnosnie odszkodowania ..pracuje na umowe o prace,moj pracowadca płaca mi ubezpieczenia zdrowotne ,składki itd i tu jest moje pytanie..w domu złamalem palca i on juz niejest sprawny nawet w 30% ( operacyjnie nastawiany ) jestem po rechabilitacji i czy nalezy mi sie jakies odszkodowanie mino to ze wypadek zdazyl sie w domu?jak tak to jakie kroki musze poczac i gdzie sie udac ,co złozyc jakie papiery .dziekuje za pomoc i rady
Z ZUS nic się Panu nie należy bo wypadek nie był wypadkiem przy pracy (zrównanym z wypadkiem przy pracy).
sebek2020abc napisał(a):
witam mam pytanie odnosnie odszkodowania ..pracuje na umowe o prace,moj pracowadca płaca mi ubezpieczenia zdrowotne ,składki itd i tu jest moje pytanie..w domu złamalem palca i on juz niejest sprawny nawet w 30% ( operacyjnie nastawiany ) jestem po rechabilitacji i czy nalezy mi sie jakies odszkodowanie mino to ze wypadek zdazyl sie w domu?jak tak to jakie kroki musze poczac i gdzie sie udac ,co złozyc jakie papiery .dziekuje za pomoc i rady
1) Szkodę można jedynie likwidować z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. w pracy) jak i indywidualnych. Proszę zapoznać się z OWU i tabelą oceny procentowego trwałego uszczerbku na zdrowiu. Brak podstaw prawnych do likwidacji szkody z ubezpieczenia wypadkowego w ramach stosunku pracy.