spaun2 Posted March 8, 2012 Share Posted March 8, 2012 Witam jestem od niedawna wlascicielem malej pizzeri w dniu 11.02.12 bylem dostarczyc pizze do klienta. Dojechalem z pizza pod wskazany adres, wszedlem do ganku (byla noc) zapukalem do drzwi nikt nie odpowiedzial, zorjentowalem sie ze sa jeszcze jedne drzwi po prawej stronie zrobilem krok w prawo i wpadlem do nie zabezpieczonej piwnicy. Wskutek tego stluklem lewe kolano oraz zerwalem wiazadla w lewym kolanie, uszkodzilem tez lekotke. Po zdarzeniu zglosilem sie na pogotowie tam zrobili przeswietlenie ale nic nie znalezli. Nastepnego dnia poszedlem do lekarza ogulnego a ten wyslal mnie do ortopedy, ortopeda stwierdzil to co juz pisalem. Moje pytanie jest takie od kogo powinienen dostac odszkodowanie jak zaczac to zalatwiac? dodam ze rozmawialem z wlascicielem posesji na ktorej doszlo do wypadku ale ten zbyl mnie twierdzac ze nie posiada ubezpieczenia. Z gory dziekuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted March 8, 2012 Share Posted March 8, 2012 Wezwać właściciela do zapłaty pod rygorem skierowania sprawy do sądu. Jednak mogą być problemy z udowodnieniem związku przyczynowo- skutkowego urazu z nie zabezpieczoną piwnicą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kancelaria Prawna Posted March 9, 2012 Share Posted March 9, 2012 spaun2 wrote:Witam jestem od niedawna wlascicielem malej pizzeri w dniu 11.02.12 bylem dostarczyc pizze do klienta. Dojechalem z pizza pod wskazany adres, wszedlem do ganku (byla noc) zapukalem do drzwi nikt nie odpowiedzial, zorjentowalem sie ze sa jeszcze jedne drzwi po prawej stronie zrobilem krok w prawo i wpadlem do nie zabezpieczonej piwnicy. Wskutek tego stluklem lewe kolano oraz zerwalem wiazadla w lewym kolanie, uszkodzilem tez lekotke. Po zdarzeniu zglosilem sie na pogotowie tam zrobili przeswietlenie ale nic nie znalezli. Nastepnego dnia poszedlem do lekarza ogulnego a ten wyslal mnie do ortopedy, ortopeda stwierdzil to co juz pisalem. Moje pytanie jest takie od kogo powinienen dostac odszkodowanie jak zaczac to zalatwiac? dodam ze rozmawialem z wlascicielem posesji na ktorej doszlo do wypadku ale ten zbyl mnie twierdzac ze nie posiada ubezpieczenia. Z gory dziekujeWypadek był wypadkiem przy pracy więc proszę zgłosić ten wypadek do ZUS, który przeprowadzi postępowanie ustalające okoliczności i przyczyny wypadku przy pracy. W przypadku uznania wypadku jako wypadek przy pracy, jeśli ma Pan opłaconą składkę wypadkową powinien otrzymać Pan jednorazowe odszkodowanie z ZUS.Jeśli chodzi o odszkodowanie od właściciela domu, to będzie to trudne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted March 9, 2012 Share Posted March 9, 2012 Proszę kompletować wszelką dokumentację medyczną, faktury i rachunki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spaun2 Posted March 9, 2012 Author Share Posted March 9, 2012 dzieki, a gdzie sprawdzic czy mam oplacona skladke wypadkowa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted March 10, 2012 Share Posted March 10, 2012 spaun2 wrote: dzieki, a gdzie sprawdzic czy mam oplacona skladke wypadkowa? W oddziale ZUS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now