Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie za potrącenie przez samochód i doznany uszczebrek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 18 lat -zostałam potrącona przez samochód, sprawca wjechał na chodnik- doznałam ciężkich urazów ciała ( wstrżąs mózgu, utrata przytomności, złamany talerz biodrowy , wieloodłamowe złamanie przezpanewkowe biodtra .Jestem po operacji -obecnie rehabbilitacja,leżałam w szpitalu ogółem 50dni.Po komisji - orzeczenie o umierkowanym stopniu niepełnosprawności a z ZUS renta socjalna. W przyszłości duże prawdopodobieństwo protezy stawu biodrowego.

O jaką kwotę roszczenia - odszkodowania w przbliżeniu mogę starać się z PZU (OC sprawcy).

Witam,

niestety nie jestem w stanie określić kwoty zadośćuczynienia, jednak z pewnością będzie to spora kwota biorąc pod uwagę zakres obrażeń. Czy w momencie wypadku pozostawałaś na utrzymaniu rodziców czy pracowałaś? Jaki jest obecnie Twój stan? Czy korzystasz z zabiegów fizjoterapii i rehabilitacji?

zapraszam na konsultacje telefoniczne.

pozdrawiam

Witam.

Uzupełnienie informacj:

-w dniu wypadku byłam na utrzymaniu rodziców - teraz też , jestem w klasie maturalnej mam nauczanie indywidualne.

- oczywiście tak jak pisałam korzystam z zabiegów rehabilitacyjnych ,mam zatwierdzony już 3 tygodniowy turnus rehabilitacyjny na koniec stycznia.

Mozna przyjąć że jestem w trakcie leczenia - 05.02. 2008 wizyta kontrolna w Otwocku.

Powtarzam moje pytanie o wielkość kwoty zadośćuczynienia w przybliżeniu o jaką powinnam wystąpić i czy w gre może też wchodzić wystąpienie do ubezpieczyciela OC sprawcy np o rentę chociażby w okresie przyznawania mi przez ZUS decyzji o niezdolności do pracy . od maja po maturze mogłabym przecież pracować ( gdyby nie ten wypadek).

• 3 miesiące temu...
Witam , ja również zostałam potrącona przez samochód na pasach na zielonym świetle, trafiłam do szpitala miałam wstrząs mózgu , złamanie z przemieszczeniem goleni i dwie operacje , obecnie jestem przed trzecią. Też miałam podobny problem z odszkodowaniem , zgłaszali się do mnie adwokaci, biura odszkodowań, wszyscy za bagatelne sumy, bądż za 30 % tego co uzyskają. Znajomy polecił mi byłego policjanta, który będąc na emerturze zajmuje się tylko tym do tego za 10%. Póki co uzyskałam kwotę 25000zł + nawiązka 3000 od sprawcy i pokrycie wszelkich wydatków, leki, lekarze , psycholodzy zniszczone ubrania a nawet pieniadze za to że w domu usieli się mną opiekować bo do dziśmuszę uwarzać na to co robię. Skoro ja dostałam tyle a z tego co wiem to nie cała kwota tylko część i z opowiadańmego przedstawiciela wiem że przy podobnym wypadku jak ty kwota doszła do 50000zł pozdrawiam

• 2 lata później...

asia25 wrote:

cześć zostałam potrącona przez samochód.Leżałam w szpitalu 4 dni.Jestem na razie na zwolnieniu lekarskim.Jakie papiery trzeba złożyć ubiegając się o odszkodowanie.Sprawca przyznał się do winy.Mój rower został uszkodzony.Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji a drugie jestem ubezpieczona w grupowym ubezpieczeniu w zakładzie pracy i czy można też ubiegać się o odszkodowanie.

Pro Bono wrote:

Należy starannie zbierac dokumentację medyczną (np. historia choroby, karta informacyjna, zwolnienia). Potrzebny będzie nr polisy OC sprawcy. Czy na miejsce zdarzenia została wezwana Policja? Jeśli tak...to powinna byc dostępna notatka policyjna. Warto też zastanowic się nad pomocą firmy zajmującej się odszkodowaniami. Uzyskanie sumy pieniężnej adekwatnej do szkody wymaga pisma wykorzystującego nie tylko materiał ściśle medyczny, ale również bieżące orzecznictwo sądowe.