Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

czy dostanę wypłate za urlop będąc na L4 wypadkowym????

madziakita16
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie i jednoczesnie problem

od zeszlego roku jestem na L4 zwiazanym z wypadkiem w pracy. z dniem 12.12.2011 skonczylo mi sie L4 placone przez zakład pracy. przeszlam komisje z zusu do czasowej niezdolnosci do pracy. problem tkwi w tym ze na l4 jestem od 11.06.2011. do dnia dzisiejszego. na pewno w tym roku nie bede mogla isc do zadnej pracy zwg na kolejna operacje w kwietniu. podczas bycia na l4 dni urlopu mi lecialy i w jakis sposob moge wykorzystac. z dniem 15.03.2012 konczy mi sie umowa w pracy? jak to bedzie rozpatrzone przez prace? czy bedzie to wypalcone za wszystkie dni czy dostane taka informacje w swiadectwie pracy???

prosze o pomoc

1) Wówczas należy się ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany urlop wypoczynkowy;

2) Tak- pkt 1. Będzie taka informacja w świadectwie pracy. Zgodnie z art. 53 § 1 k.p. pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia: 1) jeżeli niezdolność pracownika do pracy wskutek choroby trwa: a) dłużej niż 3 miesiące – gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 6 miesięcy, b) dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze 3 miesiące – gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej 6 miesięcy lub jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy albo chorobą zawodową. W myśl art. 53 § 5 k.p. pracodawca powinien w miarę możliwości ponownie zatrudnić pracownika, który w okresie 6 miesięcy od rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia, z przyczyn wymienionych w § 1 i 2, zgłosi swój powrót do pracy niezwłocznie po ustaniu tych przyczyn.

a co w przypadku jesli pracodawca zaznaczyl na swiadectwie pracy wykorzystany urlop za poprzedni rok a nie zaznaczyl urlopu wykorzystanego. w swiadectwie pracy urlop opisany jest w nastepujacy sposob:

pracownik wykorzystal w wymiarze 56godz- 7dni w tym 56 godz wyplacono ekwiwalent- laczna liczba godzin urlopu wypoczynkowego wykorzytsanego w roku kalnedarzowym w ktorym ustaje stosunek do pracyy w tym 0 dni- liczba dni urlopu wypoczynkowego wykorzystanego na podst art 167.2 KP w roku kalndarzowym w ktorym ustaje stosunek pracy.

mam to rozumiec ze mi nie wyplaca za urlop?

od 14.06 jestem na L4 do 13.12.2011 ale zatrudniona bylam do 13.03

Jeśli nie wykorzystano urlopu ponad przysługujący za dany okres zatrudnienia to nie ma problemu, gdyż u następnego pracodawcy przysługuje proporcjonalnie do pozostałego okresu danego roku kalendarzowego. Pracodawca musi wypłacić ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany urlop wypoczynkowy jeśli następuje rozwiązanie umowy, a pracownik nie był w stanie go wykorzystać gdyż przebywał na L-4 i niemożliwe było przesunięcie okresu urlopu. Z uwagi na brak możliwości przesunięcia na mocy art. 166 pkt 1 k.p. (czasowa niezdolność do pracy wskutek choroby) z uwagi na wypowiedzenie umowy o pracę- na podstawie art. 171 § 1 k.p. w zw. z art. 155[1] § 1 pkt 1 k.p. oraz § 18 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dn. 8 stycznia 1997 r. w sprawie szczegółowych zasad udzielania urlopu wypoczynkowego, ustalania i wypłacania wynagrodzenia za czas urlopu oraz ekwiwalentu pieniężnego za urlop należy zażądać wypłaty ekwiwalentu pieniężnego za niewykorzystany urlop wypoczynkowy należny zgodnie z art. 155[1] § 1 pkt 1 k.p. w wymiarze proporcjonalnym do okresu przepracowanego w roku ustania stosunku pracy. W myśl art. 282 § 1 pkt 1 k.p. kto, wbrew obowiązkowi nie wypłaca w ustalonym terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi podlega karze grzywny od 1.000,00 zł do 30.000,00 zł.