problem ze zwolnieniem
Założył aina10111, 15 marca 2012 · 437 wyświetleń
aina10111 napisał(a):
Witam! mam takie pytanie. 22 grudnia uległam wypadkowi w pracy. Ponieważ pracuję w szkole i był to ostatni dzień pracy przed świętami, na okres do 2 stycznia (początek zajęć) nie brałam zwolnienia tak samo na okres ferii (30 stycznia - 13 luty). Dzisiaj (15.03) nadal jestem na zwolnieniu (rehabilitacja) i otrzymałam telefon od dyrektora, że mam dostarczyć jakieś zaświadczenie od lekarza, że zwolnienie było później, bo później pojawiły się symptomy urazu (czy coś takiego). O co mu chodzi. Pomóżcie!
Chodzi o to, aby lekarz napiał że obecne zwolnienie lekarskie, ma związek z wypakiem przy pracy jakiemu uległa pani w dniu 22 grudnia. Czyli, że schorzenie - uraz jest następstwem wcześniejszego wypadku przy pracy.
aina10111 napisał(a):
Witam! mam takie pytanie. 22 grudnia uległam wypadkowi w pracy. Ponieważ pracuję w szkole i był to ostatni dzień pracy przed świętami, na okres do 2 stycznia (początek zajęć) nie brałam zwolnienia tak samo na okres ferii (30 stycznia - 13 luty). Dzisiaj (15.03) nadal jestem na zwolnieniu (rehabilitacja) i otrzymałam telefon od dyrektora, że mam dostarczyć jakieś zaświadczenie od lekarza, że zwolnienie było później, bo później pojawiły się symptomy urazu (czy coś takiego). O co mu chodzi. Pomóżcie!
Chodzi za pewne o związek przyczynowo- skutkowy pomiędzy wypadkiem i urazem, wtórnymi następstwami wypadku.
szkoda napisał(a):
Ponadto pytająca pisze o tym, że nie brała zwolnienia z pewien okres przed świętami i w czasie ferii. Wobec tego może nasuwać się wątpliwość co to tego czy uraz ma związek z wypadkiem przy pracy co ma wpływ na zasiłek chorobowy i podstawę jego naliczania.
W "mojej" firmie jeśli istnieje taka watpliwość zapytanie do lekarza kierują kadry.
aina10111 napisał(a):
Użytkowniku SZKODA ja niczego nie "zafałszowałam", bo nie mam takiego powodu. A o urazie dyrekcja wiedziała już tego samego dnia, kiedy się wydarzył. Zwolnienia nie brałam, bo był to okres wolny od zajęć i tak siedziałam w domu.
aina10111 napisał(a):
Dzisiaj (15.03) nadal jestem na zwolnieniu (rehabilitacja) i otrzymałam telefon od dyrektora, że mam dostarczyć jakieś zaświadczenie od lekarza, że zwolnienie było później, bo później pojawiły się symptomy urazu (czy coś takiego). O co mu chodzi. Pomóżcie!
aina10111 napisał(a):
Dziękuję za odpowiedź . Proszę mi jeszcze poradzić, czy to ma być lekarz rodzinny, ortopeda, czy lekarz rehabilitant (bo wszyscy wymienieni wystawiali mi zwolnienia w związku z urazem)
Wystarczy udać się do jednego, najlepiej do tego, który jako ostatni wystawiał zaświadczenie.
Jeśli chodzi zaś o likwidację szkody z ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. zawartych w ramach stosunku pracy) jak i indywidualnych to proszę szczegółowo zapoznać się z OWU. Zgodnie z art. 818 § 1 k.c. umowa ubezpieczenia lub ogólne warunki ubezpieczenia mogą przewidywać, że ubezpieczający ma obowiązek w określonym terminie powiadomić ubezpieczyciela o wypadku. W myśl § 3 tegoż przepisu w razie naruszenia z winy umyślnej lub rażącego niedbalstwa obowiązków określonych w paragrafach poprzedzających ubezpieczyciel może odpowiednio
zmniejszyć świadczenie, jeżeli naruszenie przyczyniło się do zwiększenia szkody lub uniemożliwiło ubezpieczycielowi ustalenie okoliczności i skutków wypadku.