olakasia Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Witam. Miałam wypadek w pracy. Upadłam na płytki podłogowe. W wyniku tego skręciłam nadgarstek. Nie była to wina zakładu, bo płytki były suche i nie wyszczerbione. Nie wiem czy pośliznęłam się, czy źle postawiłam nogę. Po prostu nie pamiętam. Jestem zdrowa i nigdzie się nie leczę, nie mam też skłonności do omdleń. W pkt. 5 mam wszystkie określenia ,,nie stwierdzono''. Behapówka uznała to za wypadek w pracy ale ma problem ze,, stwierdzeniem przyczyny wypadku''. Wiem, że istnieje takie coś jak przyczyna zewnętrzna. Jak to umotywować tak, żeby ZUS-ie to zaakceptowali. Może jakaś podpowiedź ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Wyrok S.N. z dn. 15 czerwca 1980 r. III PR 33/80 „Przyczyną zewnętrzną w rozumieniu art. 6 ustawy wypadkowej z 12.VI.1975 r. może być nawet niefortunny odruch pracownika - jego nieskoordynowane poruszenie się. Wyłączenie przyczyny zewnętrznej byłoby uzasadnione tylko wtedy, gdyby istniały podstawy do ustalenia, że wypadek pracownika został spowodowany jego schorzeniem łączącym się np. ze skłonnością do omdleń lub zakłóceń równowagi”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi