boss Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Witam. Od razu przejdę do rzeczy...Spadłem, złamałem rękę oczywiście przy pracy w firmie, zarejestrowany i ubezpieczony... Czy za sam fakt że złamałem rękę należy mi się odszkodowanie ?? ( w tym oczywiście ból, później godziny spędzone w kolejkach do lekarzy a do tego niemożliwość normalnego funkcjonowania przez gips na ręce) Na komisji w ZUSie lekarz powiedział że odszkodowanie należy się dopiero wtedy kiedy mi czegoś "brakuje" czyli np. nie mógł bym ręką ruszać tak jak dawniej. Nie pojmuje tej polityki ;| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 boss wrote:Witam. Od razu przejdę do rzeczy...Spadłem, złamałem rękę oczywiście przy pracy w firmie, zarejestrowany i ubezpieczony...Czy za sam fakt że złamałem rękę należy mi się odszkodowanie ?? ( w tym oczywiście ból, później godziny spędzone w kolejkach do lekarzy a do tego niemożliwość normalnego funkcjonowania przez gips na ręce)Na komisji w ZUSie lekarz powiedział że odszkodowanie należy się dopiero wtedy kiedy mi czegoś "brakuje" czyli np. nie mógł bym ręką ruszać tak jak dawniej. Nie pojmuje tej polityki ;|1) Tak- szkodę można likwidować z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych oraz z ubezpieczenia wypadkowego w ramach stosunku pracy. Złamanie ręki powoduje przyznanie trwałego uszczerbku na zdrowiu. Stały lub długotrwały procentowy uszczerbek na zdrowiu ocenia się według tabel zawartych w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania (Dz. U. Nr 234, poz. 1974). Natomiast z NNW oraz ZUS nie wypłaca się zadośćuczynienia m.in. za ból, cierpienia czyli szkody niematerialne. Zgodnie z art. 14 ust. 2a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.) od orzeczenia lekarza orzecznika osobie zainteresowanej przysługuje sprzeciw do komisji lekarskiej Zakładu, zwanej dalej „komisją lekarską”, w ciągu 14 dni od dnia doręczenia tego orzeczenia. Natomiast jeśli chodzi o świadczenia ustalane przez T.U. to żadne przepisy prawa nie nakładają na T.U. obowiązku powoływania komisji lekarskiej. Jednak w praktyce zwykle powoływana jest komisja zaoczna lub naoczna aby rzetelnie określić medyczne następstwa wypadku. Należy pamiętać, że na podstawie przepisów k.c. przyznaje się nie tylko odszkodowanie ale i zadośćuczynienie. Stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu, a konkretniej jego wpływ m.in. na życie prywatne i zawodowe jest tylko jedną z wielu składowych na które składa się zadośćuczynienie. Jeśli chodzi o świadczenia ustalane przez T.U. to żadne przepisy prawa nie nakładają na odwołującego terminu na złożenie odwołania. Wówczas odwołanie od decyzji T.U. można praktycznie złożyć w terminie aż do czasu przedawnienia szkody. Zgodnie z art. 15 ust. 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) decyzję, o której mowa w ust. 1, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 4, Zakład wydaje w ciągu 14 dni od dnia: 1) otrzymania orzeczenia lekarza orzecznika lub komisji lekarskiej; 2) wyjaśnienia ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Jeżeli wyniku decyzji zostało ustalone prawo do jednorazowego odszkodowania oraz jego wysokość, Zakład dokonuje z urzędu wypłaty odszkodowania w terminie 30 dni od dnia wydania decyzji. Zgodnie z art. 15 ust. 4 przedmiotowej ustawy od decyzji przysługuje odwołanie w trybie i na zasadach określonych w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych. Zgodnie z art. 83 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.) od decyzji Zakładu przysługuje odwołanie do właściwego sądu w terminie i według zasad określonych w przepisach Kodeksu postępowania cywilnego. Od decyzji przyznającej świadczenie w drodze wyjątku oraz od decyzji odmawiającej przyznania takiego świadczenia, a także od decyzji w sprawach o umorzenie należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, odwołanie, o którym mowa w ust. 2, nie przysługuje. Stronie przysługuje prawo do wniesienia wniosku do Prezesa Zakładu o ponowne rozpatrzenie sprawy, na zasadach dotyczących decyzji wydanej w pierwszej instancji przez ministra. Do wniosku stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące odwołań od decyzji, określone w Kodeksie postępowania administracyjnego. Odwołanie wnosi się na piśmie do jednostki organizacyjnej Zakładu, która wydała decyzję, lub do protokołu sporządzonego przez tę jednostkę. Jeżeli Zakład uzna odwołanie za słuszne, zmienia lub uchyla decyzję niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia wniesienia odwołania. W tym wypadku odwołaniu nie nadaje się dalszego biegu. Jeżeli odwołanie nie zostało w całości lub w części uwzględnione, Zakład przekazuje niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia wniesienia odwołania, sprawę do sądu wraz z uzasadnieniem. Zgodnie z art. 477[9] § 1 k.p.c. odwołanie od decyzji organów rentowych wnosi się na piśmie do organu, który wydał decyzję, lub do protokołu sporządzonego przez ten organ, w terminie miesiąca od doręczenia odpisu decyzji. W myśl art. 477[9] § 4 k.p.c. jeżeli organ rentowy nie wydał decyzji w terminie dwóch miesięcy, licząc od dnia zgłoszenia roszczenia w sposób przepisany, odwołanie można wnieść w każdym czasie po upływie tego terminu. Zgodnie z art. 477 [10] § 1 k.p.c. odwołanie powinno zawierać oznaczenie zaskarżonej decyzji, określenie i zwięzłe uzasadnienie zarzutów i wniosków oraz podpis ubezpieczonego albo jego przedstawiciela ustawowego lub pełnomocnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 boss wrote:Witam. Czy za sam fakt że złamałem rękę należy mi się odszkodowanie ?? ( w tym oczywiście ból, później godziny spędzone w kolejkach do lekarzy a do tego niemożliwość normalnego funkcjonowania przez gips na ręce)Za sam fakt, że ktoś złamał rękę odszkodowanie z ubezpieczenia wypadkowego (z ZUS) się nie należyboss wrote:Na komisji w ZUSie lekarz powiedział że odszkodowanie należy się dopiero wtedy kiedy mi czegoś "brakuje" czyli np. nie mógł bym ręką ruszać tak jak dawniej. Nie pojmuje tej polityki ;|Odszkodowanie przysługuje za trwały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu.Za stały uszczerbek na zdrowiu uważa się takie naruszenie sprawności organizmu, które powoduje upośledzenie czynności organizmu nie rokujące poprawy.Za długotrwały uszczerbek na zdrowiu uważa się takie naruszenie sprawności organizmu, które powoduje upośledzenie czynności organizmu na okres przekraczający 6 miesięcy, mogące ulec poprawie. Oceny stopnia uszczerbku na zdrowiu oraz jego związku z wypadkiem przy pracy dokonuje się po zakończeniu leczenia i rehabilitacji.Tak więc, jeśli ręka po złamaniu zrosła się w taki sposób, że powróciła do sprawności sprzed wypadku ZUS może nie przyznać odszkodowania.Zawsze jednak od decyzji ZUS można się odwołać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Przed odwołaniem warto zażądać orzeczenie lekarza orzecznika, tabel oceny trwałego uszczerbku na zdrowiu oraz decyzji ZUS. Warto też skonsultować uraz z lekarzem mającym doświadczenie w orzekaniu- aby dowiedzieć się jak on oceniłby trwały uszczerbek na zdrowiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parus Lex Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Lekarz trochę przesadził, bo nie zawsze musi czegoś brakować, żeby wypłacili odszkodowanie. Czy likwidował Pan szkodę z prywatnych ubezpieczeń, bo jeśli tam przyznali Panu jakiś uszczerbek to zawsze warto dołączyć opinie tamtego lekarza do odwołania do ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Popieram przedmówcę- złamanie zwykle pozostawia uszczerbek na zdrowiu- a jeśli coś brakuje to mamy do czynienia z bardzo poważnymi następstwami wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 boss wrote:Czy za sam fakt że złamałem rękę należy mi się odszkodowanie ?? ( w tym oczywiście ból, później godziny spędzone w kolejkach do lekarzy a do tego niemożliwość normalnego funkcjonowania przez gips na ręce)Niestety, za sam fakt złamania, za ból, cierpienie, stracony czas itp. przepisy nie przewidują odszkodowania z ubezpieczenia społecznego.Odszkodowanie należy się za to, co - potocznie mówiąc - pozostało po wypadku (stąd ZUS nie ocenia skutków urazu wcześniej niż po zakończeniu leczenia i rehabilitacji i takiego też stwierdzenia lekarskiego wymaga na zaświadczeniu N9, które składa się (za pośrednictwem płatnika) do ZUS wraz z wnioskiem o odszkodowanie i dokumentacją powypadkową.Tak jak wyjaśniła powyżej behapówka - jednorazowe odszkodowanie z ZUS przysługuje m.in. ubezpieczonemu, który w wyniku wypadku przy pracy doznał stałego lub długotrwałego (a nie jakiegokolwiek) uszczerbku na zdrowiu.Z doświadczenia i z wyjaśnień lekarzy wiem, że często bywa tak, że większy uszczerbek na zdrowiu pozostawia skomplikowane skręcenie/zwichnięcie niż dobrze złożone i zrośnięte złamanie.Zwłaszcza u osób młodych. Stąd też i kwoty odszkodowań bywają różne, na niekorzyść "złamań", co na pierwszy rzut oka wydaje się dziwne, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Po prostu ubezpieczenia dobrowolnego NNW grupowe i indywidualne należy się co do zasady wyłącznie odszkodowanie liczone metodą uproszczoną jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Wobec tego liczy się ocena trwałego uszczerbku na zdrowiu po zakończeniu leczenia i rehabilitacji. Nie zmienia jednak to faktu, że złamanie ręki pozostawia trwały uszczerbek na zdrowiu pomijają już polemiką jakie wielkości- dlatego są tzw. widełki w tabelach, gdzie ocena zależna jest od np. zniekształceń, powikłań etc.. Nie jest jednak prawdą twierdzenie lekarza, że odszkodowanie należy się dopiero wtedy kiedy mi czegoś "brakuje" czyli np. nie mógł bym ręką ruszać tak jak dawniej. Wówczas mielibyśmy do czynienia wręcz z kalectwem jeśliby np. ruchomość ręki była znacznie ograniczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi