Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Szkoda całkowita - zaniżona wartość pojazdu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W grudniu miałem kolizje drogową nie z mojej winy, w tym wypadku byłem poszkodowanym. Zgłosiłem szkode do TUW, przyszło pisemko mówiące o szkodzie całkowitej. Samochód którym jechałem był to Citroen AX 1992 1,4D bezwypadkowy, oraz był po wymianach wszystkich płynów, rozrządu, głowicy itp. Odbierając samochod z warsztatu zrobiłem 3Km i niestety ta nieszczęsna kolizja.

Samochód był sprowadzony z Niemiec (cena na umowie 200E+koszt zjazdu 2000tys) był w trakcie przygotowania do rejstracji, czyli ubezpieczony, poszerzony przeglad, opłacona akcyza, w warsztacie zostawilem 1000zł.

Ubezpieczyciel wycenił samochód przed szkodą na 1400zł wypłaci 900zł.

Moje pytanie brzmi na jakiej zasadzie zrobili wycene samochodu przed wypadkiem, przeciez małolitrazowego samochodu w DIESLU nie kupi sie za 3000 tys.

Czy ja mam pisać pisma odwłowcze do Firmy i jak znam życie będziemy odbijać piłeczke przez około 2 miesiace, czy tą sprawę kierować do sądu. Czy jesli skieruje sprawe do sądu powinienem mieć wycene pojazdu przed kolizją przez innego rzeczoznawcę?

nie wiem czy opłaca Ci się iść do sądu bić o 1200,00 zł, bo to trochę będzie kosztowało, możesz wziąć własnego rzeczoznawce-biegłego, który będzie Cię wspierał, tylko prawnika nie bierz, bo zje Twoje odszkodwanie!

Ja nie nie chce walczyc o 1200zł ja chce walczyc o pieniadze które włozyłem w ten samochód czyli 4200zł. Lub jesli jest taka możliwośc niech firma ubezpieczeniowa kupi mi byle jaki samochod małolitrazowy w dieslu moze byc starszy aby był bezwypadkowy w dieslu i z przebiegiem nie wiekszym niz 160 tys oraz przygotowany do jazdy, tak jak ja sobie przygotowałem swoj.